Rešeno

Palčica pomagalčica izbrala humanitarno organizacijo, kateri bodo nakazali denar za Krisovo operacijo

G.G./STA
9. 10. 2019, 09.48
Posodobljeno: 9. 10. 2019, 09.51
Deli članek:

Zagato društva Palčica pomagalčica, ki bi moralo finančni upravi odvesti dobršen del denarja, zbranega za zdravljenje dečka Krisa, bo pomagala rešiti Zveza prijateljev mladine Slovenije.

STA
Novinarska konferenca dobrodelnega društva Palčica Pomagalčica ob zaključku akcije zbiranja sredstev za dečka Krisa.
Da se bodo dogovarjali z zvezo prijateljev mladine, so danes na svojem Facebook profilu potrdili tudi v samem društvu.

Društvo Palčica pomagalčica je v le nekaj tednih zbralo 2,3 milijona evrov, potrebnih za operacijo, ki bi lahko rešila življenje 19-mesečnemu Krisu s spinalno mišično atrofijo. Ob množičnem odzivu pa so znesek krepko presegli, saj so doslej zbrali kar 3,8 milijona evrov.

Društvo pa še nima statusa humanitarne organizacije, za katero veljajo izjeme v zakonu o dohodnini, saj deluje manj kot leto dni. Posledično bi moralo društvo v tem primeru obračunati 25 odstotkov akontacije dohodnine oz. dobrih 950.000 evrov, preostanek davka v višini dobrih 940.000 evrov pa bi moral plačati zavezanec po prijavi dohodnine.

V zadnjih dneh so v društvu iskali rešitve, kako se izogniti obdavčitvi denarja za malega Krisa. Na torkovem sestanku s predstavniki centra nevladnih organizacij so sprejeli odločitev, da bodo celoten znesek, potreben za operacijo, nakazali Zvezi prijateljev mladine Slovenije, je v torek za POP TV potrdila predsednica društva Larisa Štoka.

Preostali znesek bo ostal na računu društva in bo porabljen za morebitne nove otroke, ki bi potrebovali pomoč, o čemer bodo sproti redno obveščali javnost, je še dodala Štokova.