Čudaška in srhljiva, vendar tudi nadvse zabavna družina Addams se je prvič pojavila v stripu, ki ga je ameriški risar Charles Addams leta 1938 začel objavljati v tedniku The New Yorker.

Na odru bodo zablesteli Iva Krajnc Bagola, Uroš Smolej, Viktorija Bencik Emeršič, Jurij Weiss, Nataša Tič Ralijan, Jaka Lah, Tanja Dimitrievska, Filip Samobor, Matic Lukšič, Robert Korošec in drugi.

Znani stripovski liki – oče Gomez in mati Morticia, otroka Wednesday in Pugsley, stric Fester, babica, strežaj Lurch, Stvar in drugi – so v 60. letih 20. stoletja nastopili tudi v priljubljeni televizijski seriji. Najbolj so zasloveli v dveh filmih Barryja Sonnenfelda z začetka 90. let, v katerih so blesteli zvezdniki Raul Julia kot Gomez, Anjelica Huston kot Morticia, Christina Ricci kot Wednesday in drugi.

USPEŠEN MUZIKAL

Muzikal Addamsovi je bil na Broadwayu krstno uprizorjen aprila 2010, leta 2017 pa so ga uprizorili tudi na edinburškem gledališkem festivalu. Addamsovi so v ameriški kulturi in širše dosegli tolikšno slavo, da so jih v časniku The Daily Telegraph razglasili za »najbolj ikonično ameriško družino skupaj s Kennedyjevimi«. Po pomembnosti in kulturnem vplivu so jih z Rooseveltovimi in Kennedyjevimi primerjali tudi v tedniku Time, češ da so tako specifično ameriški, da je težko razpravljati o zgodovini dežele, ne da bi jih vsaj omenili. Imeli so izjemen vpliv na ameriški strip, televizijo in film, navdihnili in spodbudili pa so tudi tako imenovano gotsko subkulturo ter njeno ekstravagantno modo.

uros smolej
Arhiv MGL
Na odru bo v vlogi očeta Gomeza blestel Uroš Smolej, v filmu pa je briljiral Raul Julia.

iva3
Arhiv MGL
V muzikalu vlogo mame igra Iva Krajnc Bagola, v filmu pa je zablestela Anjelica Huston.

viktorija bencik emersic
Arhiv MGL
Čudaško hčerko je v filmu zaigrala Christina Ricci, na odru MGL pa bo blestela Viktorija Bencik Emeršič.

POGUMNO V MGL

Avtor stripa si je Addamsove zamislil kot satirično nasprotje ameriškega ideala družine 20. stoletja. Portretiral jih je kot ekscentrične aristokrate z »zateženim« okusom in bizarnimi hobiji, ki se ljudem v njihovi okolici pogo­sto zdijo nenavadni in celo zastrašujoči, čeprav v njihovi družini pravzaprav vladata red in harmonija. Avtorji muzikla so njegov zaplet osredotočili na Wednesday, ki je iz otroka zrasla v mlado dekle in se zaljubila, vendar njen izbranec Lucas Beineke prihaja iz popolnoma običajne družine iz Ohia. Ker se je treba prepričati, da bosta družini zaljubljencev med seboj lahko shajali, Addamsovi dobijo obisk. Mnenja o poroki se pri vseh starših razhajajo ...