Pred britanskim parlamentom, ki je danes že tretjič zavrnil ločitveni sporazum z EU, se je zbralo na tisoče zagovornikov britanskega izstopa iz EU. Danes je namreč dan, ko bi se moral zgoditi brexit. Protestniki so izražali jezo nad premierko Thereso May, vlado in poslanci, ker niso zagotovili, da bi Združeno kraljestvo zapustilo EU.

"Trdi brexit, brexit zdaj. Theresa May je izdajalska krava," je vpila množica. Ljudje so nosili plakate z napisi, da je zaupanje v politike mrtvo, številni so nosili britanske, angleške in valižanske zastave.

Vzdušje je bilo na trenutke precej napeto, med demonstranti pa je bilo precej privržencev evroskeptične stranke Ukip.

Nekateri zagovorniki brexita so, da so danes prišli pred parlament v Londonu, prehodili 435 kilometrov dolgo pot s severovzhoda Anglije, ki so jo začeli pred dvema tednoma.

"To naj bi bilo praznovanje našega dneva neodvisnosti. To so nam obljubili. Sploh jim ni za zaupati, to je sramotno," je dejala nekdanja evroskeptična članica Evropskega parlamenta Suzanne Evans.

brexit_protest
Profimedia
Pred britanskim parlamentom jezni zagovorniki brexita.

Zbrali so se tudi nasprotniki brexita

V Londonu je bilo danes sicer tudi precej nasprotnikov brexita. Londonski župan Sadiq Khan je sprožil avtobusno kampanjo pod geslom Vsi smo Londončani, med katero priseljencem na Otok pojasnjuje, kakšne so njihove možnosti ob britanskem izstopu iz EU.

V nekaterih krajih pa je angleška cerkev župljane pozivala k srečanjem ob čaju za konec tedna za večjo enotnost naroda. Sestavili so posebne molitve in izbrali nekatera berila iz Svetega pisma, s katerimi želijo vernike - zagovornike in nasprotnike brexita - spodbuditi k pogovoru.