In ena od njih je bila glasba. Sherlock zelo dobro igra violino. Izvaja glasbo Mendelssohna, Offenbacha ... Rad posluša Chopina, SarasatejaWagnerja. Zaplete se z operno pevko Irene Adler.

Zaradi takšnih podrobnosti (in kakšne več) je avtorju zgodb o znamenitem detektivu z »zgodbo za zgodbo« uspelo, pravzaprav izjemno prefinjeno, ustvariti privid resničnosti in so številni bralci verjeli, da bodo Sherlocka zdaj zdaj srečali na ulici. Za današnje čase neverjetna zgodba – za tiste resnična. Ne nazadnje so leta kasneje (1938) poslušalci med realistično režirano radijsko zgodbo Vojna svetov – pripovedoval jo je Orson Welles – verjeli, da so zemljo napadli Marsovci.

holmes 03
Vito Tofaj
Domen Marinčič, avtor zanimivega projekta in pripovedovalec zgodbe, sicer voditelj Igor Velše

Romana na platnu

Kakorkoli, Holmesova zgodba je bila od nekdaj zanimiva za filmske ustvarjalce, in Sherlock tudi nadaljuje »glasbeno kariero«: violino igra v vseh filmih in ne nazadnje v najnovejši nadaljevanki.

V drami

Sherlockova »glasbena zgodba« je bila osnova, na kateri je Domen Marinčič zasnoval projekt, ki ga je premiero predstavil na Festivalu Radovljica pred dvema letoma. Projekt so gledalci navdušeno sprejeli. Tako zelo, da z njim Domen in njegova ekipa – pripovedovalec zgodbe, voditelj Igor Velše, Nuška Drašček Rojko, Žiga Brank in Petar Milić (koncerte organizira Niko Houška), čeprav v krajši različici (na festivalu je nastopilo več glasbenih gostov), polnijo dvorane v Sloveniji. In čeprav je bila nedelja, jim je to uspelo tudi v SNG Drama Ljubljana, poslušalci pa so se zabavnim zgodbam Sherlocka Holmesa in dr. Watsona ter glasbi vrhunskih izvajalcev popolnoma predali. Ja, dobesedno so padli v projekt.

holmes 01
Vito Tofaj
Pianist Petar Milić je v arijah spremljal Nuško Drašček Rojko, violinist Žiga Brank je blestel v solističnih delih – in kajpak tudi s Petrom.

holmes 04
Vito Tofaj
Igralec Filip Samobor in izbranka Katja Romšek, članica plesnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

holmes 05
Vito Tofaj
Bojan Silič nadaljuje poslanstvo družine, saj je po dedku in očetu tretji v generaciji, ki se ukvarja z zahtevnim delom uglaševanja klavirjev.