LOKALNE VOLITVE

Podjetniki za župane, podjetja k sorodnikom

Žiga Kariž
24. 10. 2018, 20.20
Deli članek:

Med kandidati za županske stolčke ni malo takih, ki so uspešni pri vodenju podjetij in si želijo svoje znanje in izkušnje izkoristiti tudi v skupno dobro.

sta
Aleksander Saša Arsenović kandidira v Mariboru.

Ker smo Slovenci pregovorno radi tudi malce nevoščljivi, se vedno najde tudi kakšen zloben jezik, ki pravi, da kandidirajo zato, da bi zagotovili koristi svoji podjetjem. Zakon o integriteti in preprečevanju korupcije sicer prepoveduje, da bi poklicni župani vodili podjetja, bodisi svoje bodisi v lasti drugih. Tudi najbolj znan podjetnik med župani Zoran Janković je moral tako vodenje svojih podjetij prepustiti sinovoma.

Podjetnik Mišič v boj za stolček

Tudi koprski župan Boris Popovič, ki je pred skokom v politiko vodil družinsko podjetje B.P.C., je iz njega izstopil in že večkrat zagotovil, da z njim nima več povezav. Letos se mu bo na volitvah po robu postavil še en podjetnik, Gašpar Gašpar Mišič, ki se je v poslovnem svetu uveljavil kot uspešen vlagatelj v nepremičnine. Mišič je sicer zadnja leta vodenje podjetja uradno prepustil svoji življenjski sopotnici Tatjani Celarc, sam pa se je preizkusil v vodenju Luke Koper, ko so ga od tam odstavili, pa je vodil komunalno podjetje koprske občine. Podjetje Gasspar naložbe je leta 2016 ustvarilo 885.000 evrov dobička, lani pa 65.000 evrov. Iz podjetniških vod prihaja tudi kandidat za župana iz vrst NSi Danijel Sertič, ki ga v največjem primorskem mestu poznajo kot izdelovalca čokolad, finančna uprava pa kot davčnega neplačnika oziroma nepredlagatelja obrazcev.

Svet24
Gašpar Gašpar Mišič želi voditi Koper.

Na Štajerskem veje podjetniški duh

V Mariboru je za največ razburjenja s kandidaturo poskrbel znani podjetnik Aleksander Saša Arsenovič, ki ima v lasti več lokalov in drugih nepremičnin. Napovedal je, da bi v primeru izvolitve operativno vodenje podjetij prepustil drugim, lastništvo podjetij pa bi ohranil. Ob tem je bil hitro deležen kritik, da bi v tem primeru sam sebi določal ure obratovanja in druge pogoje za delovanje lokalov. Hkrati so se v javnosti pojavili izpiski iz zemljiške knjige, ki dokazujejo, da so Arsenovičeve nepremičnine močno obremenjene s hipotekami, v skupni vrednosti kar 8,5 milijona evrov. Namigovanja, da si želi kandidat mariborske SMC z župansko funkcijo zagotoviti donosne posle, so sicer lahko zgolj škodoželjne govorice, je pa zagotovo nenavadno, da bi si podjetnik zagotovil več milijonov evrov kapitala in se nato odpovedal vodenju podjetij, ki z denarjem razpolagajo.

Ni edini

Čeprav se zaradi negativnih medijskih objav, ki večinoma prihajajo s strani novinarja, ki v Mariboru s svojo listo podpira drugega kandidata za župana, zdi, da je Arsenovič edini podjetnik med kandidati, temu ni tako. Melita Petelin v dveh družinskih podjetjih opravlja funkcijo direktorice, v tretjem pa je prokuristka. Podjetja so lani skupaj ustvarila 1,5 milijona evrov prometa. Manj prometa ustvarja zadruga Dame nekdanje direktorice Term Maribor in kandidatke SD Alenke Iskra, ki opravlja gostinske storitve.

sta
Melita Petelin

Senca družine

Čeprav ne prihaja iz podjetniških vod, je veliko pozornost vzbudila tudi kandidatura Mirande Groff Ferjančič, ki se ne more znebiti sence družine. Njen oče je namreč Marijan Groff, ki je zaradi večmilijonskega poskusa prevzema Letrike sicer pristal v osebnem stečaju, a se, kot kaže, vrača v podjetništvo. Tako je uradno zastopnik podjetja GMT Inženiring. Še bolj aktiven pa je Mirandin brat Tomaž Groff, ki ima v lasti ali solasti vsaj pet podjetij.
(Žiga Kariž, foto: sta, Bobo)