Nepojasnjeno

Ljubitelji konj: "Resno nas skrbi za lipicance - kar poginjajo"

P.K.
24. 10. 2018, 19.30
Deli članek:

Na družbenih omrežjih se je oglasila skupina ljubiteljev konj, ki se ne more sprijazniti s tem, da pogini lipicancev ostajajo nepojasnjeni.

Sta
Je njihova skrb za konje res pomanjkljiva, se sprašujejo konjeljubci?

Po spletu se širi zapis povezanih posameznikov, ki se ukvarjajo s konjerejo ali pa so ljubitelji te živali. Napisali so, da jih resno skrbi stanje v lipiški kobilarni. 

Pojasnjujejo, da je tam v zadnjih letih poginilo več deset konj, ki da jih kobilarna Lipica pred očmi javnosti skrbno skriva. Zanima jih, zakaj, obenem pa tudi, kaj gre na Krasu tako zelo narobe, da ta plemenita pasma doživlja tako žalostno usodo.

Glasno na družbenem omrežju to problematiko zastopa tudi nekdanji lipiški trener konjev, Iztok Humar. »Za vse poginule konje obstaja vzrok, a ga v Lipici vedno zatemnijo in prikrojujejo, glavna dejstva pa tajijo. Boli me, ker vse to države, konkretno vlade, ki bi morala zadevo raziskati in tudi ukrepati, ne zanima,« poudarja. Menda je pristojnim napisal že več odprtih pisem, a kot pojasnjuje, odgovorov ni.

Bili so celo ovadeni

»Lipica in lipicanci so naša last, last vseh Slovencev, zato nam ne more biti vseeno in vas iz srca prosim, da to delite, objavljate, raziskujete, komentirate in predvsem zahtevate, da se izvedo resnični vzroki in da država ustrezno ukrepa,« še poudarja Humar. Lipico močno kritizira tudi obalno društvo za zaščito živali. To jim je, tako je razvidno iz nekaterih medijev, očitalo celo mučenje živali. Če gre verjeti nekaterim navedbam medijev, so zaradi mučenja živali v kobilarni podali tudi kazensko ovadbo, vendar do zaključka redakcije te informacije nismo mogli potrditi.

Sta
Lorela Dobrinja je v. d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica.

Odzvali so se

»V Kobilarni Lipica smo se v zadnjih letih že večkrat odzvali na temo skrbi za konje in poginov, ki izhajajo iz neutemeljenih in zavajajočih navedb tako imenovane skupine ljubiteljev konj. Direktorica Javnega zavoda Kobilarna Lipica Lorela Dobrinja, zdaj v. d. direktorice Holdinga Kobilarna Lipica, in predsednik sveta Javnega zavoda Kobilarna Lipica Marko Drofenik, zdaj predsednik nadzornega sveta holdinga, in predsednik strokovnega sveta Javnega zavoda Kobilarna Lipica prof. dr. Marjan Kosec so vse očitke zavrnili že pred meseci,« so nam najprej povedali v piarovski službi lipiške kobilarne.

Zaradi očitkov so priredili celó novinarsko konferenco. »Na njej je prof. dr. Marjan Kosec predstavil sistem rednega nadzora oskrbe konj v Lipici. Poudaril je, da so lipicanci dobro oskrbljeni in da se z njimi dela strokovno. Ovrgel je vsa namigovanja, ki so se v javnosti pojavila glede medijsko najodmevnejše smrti kraljičinega konja ter rezultatov obdukcije, ki jo je opravil Nacionalni veterinarski inštitut. »Močno obžalujem, da tisti, ki kobilarni ne želijo dobro, izkoriščajo čustvene zgodbe, kot je smrt plemenitega konja, za poskuse diskreditacij dela v kobilarni,« je poudaril prof. dr. Kosec.

Facebook
Velik kritik lipiške kobilarne je Iztok Humar, trener oziroma dreser konjev.