Poškodovani

Policisti med prerivanjem pregnali migrante z mejnega prehoda

G.G.
24. 10. 2018, 20.24
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 22.13
Deli članek:

V bližini mejnega prehoda Maljevac med BiH in Hrvaško vztraja okoli 350 migrantov.

Reuters
Migranti in policisti na mejnem prehpdu Maljevac v BiH.

Okoli 18.30 se je okoli 250 migrantom pridružilo še 100. Čez dobro uro so se zravsali med sabo, najmanj eden izmed njih je od nekod potegnil tudi nož, poroča Dnevni avaz. Novinarji poročajo, da so migratni nemirni. Postavili so šotore in proti večeru zakurili ognje, kar pomeni, da so nameravali v bližini mejnega prehoda prenočili. Ni jim uspelo. Policisti so jih pregnali okoli 100 metrov stran od meje.

Hrvaška policije je sicer že popoldne postavila ograje, kasneje pa je vodne topove. Poročali smo že, da se je nekaj po 15. uri skupina migrantov izmuznila policistom BiH in se odpravili proti Hrvaški. Hrvaška policija je bila postavljena in jim je preprečila nadaljevanje poti. So pa zato migranti začeli lučati kamenje proti njim. Dva hrvaška policista sta bila lažje poškodovana, njihovi kolegi pa so migrante "umirili" s solzivcem.

Oblasti v Sarajevu so v torek objavile, da je v BiH od začetka leta do 20. oktobra vstopilo približno 19.500 migrantov, policija pa je v tem času preprečila vstop 13.300 migrantom. Največ migrantov v BiH je na območju unsko-sanskega kantona - med 2500 in 3000.

SDS za fizično zaporo meje s Hrvaško

O migracijah je tekla beseda danes tudi na odboru državnega zbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo. "Vprašanje migracij je temeljno razvojno vprašanje EU," je ob predstavitvi zahteve za sklic seje dejal poslanec SDS Branko Grims. Po njegovi oceni se ustvarja napačen vtis, da se situacija izboljšuje, saj je ponovno oživljena balkanska migrantska pot, sosednje države so začele vračati migrante, narašča število tistih, ki so ostali tukaj.

Država bi morala, tako meni Grims, začeti pripravljati zakonodajo, da Slovenija za tujce "ne bi bila tako zanimiva", prav tako pa bi morala odstopiti od mednarodnih sporazumov in nadaljnjih podpisov, ob čemer je bil kritičen do mednarodnega dogovora OZN za varne in urejene migracije.

V SDS so tako predlagali, naj odbor za notranje zadeve pozove vlado, da uporabi vse razpoložljive pravne, tehnične, kadrovske in mednarodne možnosti ter ukrepe za fizično zaporo meje s Hrvaško na način, kot je to storila Madžarska. Prav tako bi vlado pozvali, naj trajno ukine vse aktivnosti povezane z uresničevanjem sistema begunskih kvot ter naj pristojni organ v 30 dneh izda odločbe o vrnitvi vseh ilegalnih migrantov na Hrvaško. Oba sklepa je večina članov odbora zavrnila.

Več nezakonitih prehodov meje

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je zagotovil, da policija obvladuje situacijo na meji s Hrvaško in da ni nobene potrebe po dodatnih načrtovanih ukrepih. Te sicer tudi sproti prilagajajo razmeram v Bosni in Hercegovini, ki jih po njegovih navedbah stalno spremlja vrh slovenske policije in notranjega ministrstva.

Letos je bilo registriranih nezakonitih prehodov čez mejo 6758, kar je za več kot 400 odstotkov več kot lani v enakem obdobju, je navedel minister in hkrati spomnil, da smo se oktobra 2015 povprečno s tako številko ukvarjali vsak dan. "Ta številka ni majhna, je pa popolnoma obvladljiva," je poudaril Poklukar