Pretresljivo

Ljubljanskemu cvetličarju Mateju osem let zapora za sedem let zlorab

S.S.
24. 10. 2018, 20.30
Posodobljeno: 24. 10. 2018, 20.35
Deli članek:

Mateju Grozniku, med drugim obtoženemu spolne zlorabe slabotne osebe, so včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču prisodili enotno kazen osem let zapora.

Profimedia
Zaostalega fanta naj bi Groznik med drugim zlorabljal za orgije, ki jih je tudi snemal.

Groznik se je zagovarjal, da se je v postopku znašel, ker je biseksualec. Vsi spolni odnosi so bili po njegovih besedah prostovoljni, neplačani in nihče ni bil zlorabljen. Oškodovanec, ki je duševno manj razvit, se je zavestno odločil za vsa dejanja, pa tudi drogiral se je že prej. 

Tožilstvo je 38-letnemu cvetličarju očitalo trgovino z ljudmi, preprodajo mamil, omogočanje uživanja mamil, spolno zlorabo slabotne osebe, poskus povzročitve hude telesne poškodbe in neupravičeno snemanje oziroma fotografiranje.

Groznik, sicer transvestit, naj bi odraslega zaostalega fanta v samskem domu na Kotnikovi v Ljubljani sedem let imel za spolnega sužnja, z njim organiziral orgije, dogajanje snemal, preprodajal pa naj bi tudi mamila in v stanovanju omogočal njihovo uživanje. In ker naj bi vedel, da je okužen z virusom HIV, pa je kljub temu občeval s slabotno osebo, ga je doletela tudi obtožba zaradi poskusa povzročitve hude telesne poškodbe. A je ostalo »le« pri poskusu, saj se je izkazalo, da oškodovanec ni okužen, ni pa znano, ali je Groznik okužil koga drugega.

Sojenje mimo oči javnosti

Policisti so na Groznikova vrata potrkali 8. junija lani, ga pridržali, preiskovalni sodnik pa ga je pozneje vtaknil v pripor. Policiji ga je nekdo najprej prijavil zaradi drog, kmalu zatem pa tudi mama oškodovanca, ko ji je ta končno povedal, da ga tam, kjer živi, silijo v spolne odnose. Sojenje je v veliki večini potekalo zaprto za javnost, z izjemo dela, ki se nanaša na mamila. Sodba sicer še ni pravnomočna in pričakovati je, da se bo z zadevo ukvarjalo tudi višje sodišče.