Zanimivosti

Izdelajte domače osvežilce za boljše počutje

Zoran Franc
24. 10. 2018, 20.15
Deli članek:

Odpravite neprijetne vonjave iz kopalnice in kuhinje, osvežite vonj svoje pisarne in avtomobila z naravnimi, zdravju prijaznimi mešanicami.

Dreamstime
osvežilne palčke 1

Kaj vam pomeni vonj? Vas včasih določene vonjave, ki jih zavohate mimogrede na poti, odpeljejo denimo v poletje ali v hribe? Si želite prijeten vonj svojega doma, ki navdihuje z domačnostjo? Nikar ne kupujte dragih in nevarnih dišav, pripravite jih sami.

Koš za smeti

Če želite preprečiti neprijetne vonjave iz koša za smeti, preizkusite naslednji recept. Na papirnato brisačo nakapljajte 10 kapljic eteričnega olja limone in 10 kapljic eteričnega olja čajevca. Mešanica bo preprečila širjenje neprijetnega vonja smeti po vašem domu.

Podelana preproga

Se je vašemu hišnemu ljubljenčku pripetila nesreča in se je podelal na preprogo ali v katerega od kotov vašega stanovanja? Preprečite širjenje neprijetnih vonjav z naslednjim receptom. V vrečki za zamrzovanje živil pomešajte 200 gramov sode bikarbone in 50 kapljic eteričnega olja po želji. Odličen izbor so antibakterijska olja iz limone, čajevca, sivke, lovorja, evkaliptusa … Mešanico pustite v vrečki čez noč, da se sestavine dobro premešajo, nato dobljen prah posujte po preprogi ali mestu, kjer se je hišni ljubljenček podelal. Nekoliko vtrite s suho krpo in pustite delovati pol ure, nato posesajte. Mešanico lahko uporabite tudi za čiščenje sanitarij. Nekaj prahu nanesite na mokro krpo in z njim očistite straniščno školjko ali umivalnik.

Dreamstime
mačka na preprogi

Svežina iz hladilnika

Se je tudi v vašem hladilniku pojavil neprijeten vonj? Za stalno svežino svojega hladilnika pripravite naslednji dišeči pripravek. V manjši skodelici premešajte 100 gramov sode bikarbone in 10 kapljic eteričnega olja limone. Skodelico položite v hladilnik in vsebino zamenjajte vsake štiri tedne. Soda bikarbona bo vpila neprijetne vonjave, eterično olje pa bo prijetno osvežilo vonj hladilnika.

Zoper neprijetne vonjave kuhinje

Naj diši tako, kot mora. In naj vonji čebule in drugih ostrih začimb ne zavladajo prijetnemu vonju vaše hiše. Zmešajte pol žlice alkohola, 50 kapljic eteričnega olja grenivke, 20 kapljic eteričnega olja lovora, 10 kapljic eteričnega olja poprove mete in 100 mililitrov destilirane vode. V steklenico najprej zlijte alkohol, nato dodajte eterična olja in zatem vodo. Pred uporabo dobro pretresite.

Osvežilec za pisarno

Potrebujete pol žličke alkohola, 50 kapljic eteričnega olja limone, 20 kapljic eteričnega olja evkaliptusa in 100 mililitrov destilirane vode. V zapisanem vrstnem redu premešajte sestavine v razpršilniku. S

Osvežilec avtomobila

Potrebujete pol žličke alkohola, 30 kapljic eteričnega olja limone in po 20 kapljic eteričnega olja limete in evkaliptusa ter 100 mililitrov destilirane vode. Premešajte in popršite.