Screenshot from 2018-10-18 08-04-25
www.drama.si
Katja Levstik

"Žalostni sporočamo, da se je danes za vedno poslovila Katja Levstik, pevka, gledališka in filmska igralka, upokojena članica našega igralskega ansambla. S svojim pevskim in igralskim talentom je na odru pričarala številne čarobne trenutke. Naj zdaj počiva v miru!" so zapisali na spletni strani ljubljanske Drame. 

Katja Levstik, ki se je rodila leta 1944 v Ljubljani, se je poslovila v starosti 73 let. Diplomirala je leta 1975 na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in se dve leti pozneje pridružila ansamblu SNG Drama Ljubljana, katerega del je ostala do upokojitve.

Med njenimi vidnejšimi vlogami velja omeniti Fedro iz istoimenske drame Jeana Racina, Špelo iz drame Milana Jesiha Triko, učiteljico petja iz Kralja Leara Williama Shakespeara ter Matildo iz drame Ljudožerci Gregorja Strniše. Za vlogo ženske v drami Izboljševalec sveta Thomasa Bernharda je na 4. mednarodnem festivalu komornega gledališča v Umagu leta 2003 prejela zlatega leva.

V zadnjih letih je nastopala v predstavah Barčica za punčke avtorice Milene Marković v režiji Aleksandra Popovskega, Ponorela lokomotiva Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Jerneja Lorencija ter Prijatelji avtorja Kobeja Abeja in v režiji Mateje Koležnik.

Nastopala je tudi v filmu in svoj pečat med drugim pustila v Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča ter Prestopu Matije Milčinskega, z enako strastjo pa se je predajala tudi šansonu, poroča MMC RTV Slovenija.

V filmski umetnosti je v zadnjem obdobju med drugim nastopila v filmu Pod gladino, ki ga je leta 2016 posnel Klemen Dvornik, glas pa je posodila tudi za animirani film Boles Špele Čadež.