Lokalne volitve

Bi bili župan? Še danes imate čas za prijavo

G.G./STA
18. 10. 2018, 07.10
Posodobljeno: 18. 10. 2018, 07.11
Deli članek:

Politične stranke in volivci imajo le še danes čas za vložitev kandidatur oz. kandidatnih list pred novembrskimi lokalnimi volitvami.

STA
Fotografija je simbolična

V 212 slovenskih občinah bodo 18. novembra potekale volitve županov, kot tudi članov občinskih oz. mestnih svetov. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, bodo hkrati potekale še volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Ker se bo rok za vložitev kandidatur zvečer iztekel, je danes tudi zadnji dan, ko lahko volivke in volivci na upravnih enotah še podpišejo obrazec podpore za neodvisne liste in posameznike, ki niso strankarsko vezani oz. želijo na volitvah nastopiti kot nestrankarski kandidati.

Odločbe o potrditvi oz. zavrnitvi kandidatur za župane in list kandidatov za občinske svetnike bodo morale občinske volilne komisije izdati najpozneje 28. oktobra, jim je pa Državna volilna komisija priporočila, da to storijo čim prej. Če bo kandidatura oz. kandidatna lista zavrnjena, pa se bodo lahko predlagatelji pritožili na upravno sodišče. Neposredno vlaganje pritožb in tožb bo zagotovljeno na sedežu sodišča v Ljubljani in na vseh treh zunanjih oddelkih sodišča v Mariboru, Celju in Novi Gorici.

Sezname potrjenih kandidatur in list kandidatov morajo občinske volilne komisije javno objaviti najpozneje 2. novembra.