Mojster duhovitega obračanja besed se je od zemeljskega bivanja poslovil v finskem mestu Espoo v ponedeljek zjutraj.

V svoji plodoviti pisateljski karieri je napisal 35 romanov, svetovno slavo pa je doživel z romanom Zajčje leto. Kako prodorna so bila njegova dela priča podatek, da so bili njegovi romani prevedeni v več kot 40 jezikov, skupaj pa so prodali več kot osem milijonov njegovih knjig.

Paasilinna, ki se je rodil na Laponskem in je najprej delal kot novinar, je bil in je zelo priljubljen pri slovenskem bralcu. Na voljo imamo precej prevedenih romanov, omenimo le nekatere: Očarljivi skupinski samomor, Gozd obešenih lisic, Prikupna struparka, Tuleči mlinar.

Paasilinna je pisal o temah, s katerimi so se identificirali bralci po vsem svetu - o človeški odtujenosti, neprilagodljivosti, depresiji, samomoru in alkoholizmu. Leta 2005 je bil pisatelj udeleženec svetovnega kongresa mednarodnega PEN na Bledu. Urednik Aleš Berger je tedaj dejal, da velikega uspeha Paasilinne vendarle ne gre pripisati zgolj omenjenim temam, saj se jim posveča večina sodobnih avtorjev. Toda Paasilinna svoje zgodbe pripoveduje tako, je dejal Berger, da turobne teme prižene do absurda, in jih nadalje razreši na drugačen, njemu lasten način, ki ga odlikujeta humor in ironija.