Stroški

Vas zanima, koliko stanejo tipična živila?

P.K.
17. 10. 2018, 06.55
Deli članek:

Spoznajte tipično slovensko nakupovalno košarico in preverite, koliko je zanjo treba odšteti. V prispevku boste izvedeli tudi, kako so se zadnja leta spreminjale cene živil in potrebščin v njej.

dreamstime
S pomočjo tabele boste lahko videli razliko cen pri različnih živilih.

Slovenci znamo potarnati nad tem, kako se dražijo najosnovnejše življenjske potrebščine. Drži, da so cene, gledano v splošnem, poskočile, vendar ali res tako občutno, kot radi potarnamo drug drugemu?
Pod drobnogled smo vzeli podatke Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) in analizirali cene nekaterih živil in drugih najosnovnejših potrebščin, ki jih državljan Slovenije najpogosteje položi v svojo nakupovalno košarico. V košarici so tako pristali kruh, mleko, riž, testenine, olje, banane, piščančje meso, milo in pralni prašek.

Najdražje pred osmimi leti

Primerjali smo cene teh živil in potrebščin za higieno iz let 2003, 2010 in 2017. In kaj smo ugotovili? Da so bile cene večine živil res najnižje leta 2003. Za košarico osnovnih živil in potrebščin smo sicer takrat porabili dobrih 19 evrov, medtem ko smo lani za enaka živila porabili dva evra več (skupna cena košarice je bila namreč 21 evrov). Leta 2010 pa bi za vsa živila, ki smo jih dali v nakupovalno košarico, odšteli celo več kot lani, in sicer bi ta vsota znašala 21,82 evra, kar je najdražje od primerjanih let. Podrobnosti v zvezi z artikli in cenami si sicer lahko pregledate v pričujoči tabeli.

Mesečni izdatek

arhiv Novice Svet24
Tako so se cene spreminjale skozi leta.

Preverili smo tudi, koliko posameznik oziroma družina porabi za hrano na mesec. To seveda pomeni, da je njegova košarica bolj polna od te, ki smo jo mi uporabili za primerjavo. Podatki segajo v leto 2015, ko je bila opravljena zadnja obsežnejša raziskava. Mesečni proračun, potreben za zdravo prehrano, znaša v Sloveniji 178 evrov za samsko osebo in 609 evrov za družino z dvema odraslima osebama in dvema otrokoma. Če se upošteva tudi proračun, potreben za telesno dejavnost in druge funkcije hrane (prehranjevanje v restavracijah, počitnice ...), znaša skupni mesečni proračun za hrano 231 evrov za samsko osebo in 828 evrov za družino z dvema odraslima osebama in dvema otrokoma.