Đorđe

FOTO: Legendarni Balašević napisal dvojezično avtobiografijo

STA/B.K.
10. 5. 2018, 16.12
Posodobljeno: 10. 5. 2018, 16.15
Deli članek:

Eden najbolj prepoznavnih kantavtorjev nekdanjega jugoslovanskega prostora Đorđe Balašević v Ljubljani zelo rad koncertira v Križankah, ki mu jih je lani uspelo tudi razprodati, 25. maja pa vabi na svoj prvi koncert v dvorano Stožice. Ob tem je na današnji novinarski konferenci predstavil tudi prvi del avtobiografske knjige Koledar mojega otroštva.

STA
Đorđe Balašević

Novinarsko konferenco ob Balaševićevem koncertu v Stožicah, poimenovanem Baronov bal, je v Mestni hiši gostil ljubljanski župan Zoran Janković. Ta je glasbeniku ob njegovem 65. rojstnem dnevu, ki ga bo praznoval v petek, izročil darilo. Glasbenik, ki je sicer znan tudi kot pesnik, pisatelj, igralec in režiser, mu je vrnil poklon in mu podaril prvi izvod njegove dvojezične knjige Koledar mojega otroštva/Kalendar mog detinjstva, ki je izšla pri novosadski založbi Balbelo. Slovenski prevod podpisuje Aleksandra Gačić.

Balašević je povedal, da je delo, za katerega si je resnično želel, da izide tudi v slovenščini, v 99 odstotkih avtobiografsko in temelji na njegovih osebnih izkušnjah, a je kljub vsemu zamenjal nekatera imena, "da se v likih ne bi kdo prepoznal in ga tožil". Spomnil je, da se je rodil v Vojvodini, kjer so neskončne ravnine in to se slika tudi skozi njegova dela - tako literaturo kot glasbo. "To zagotovo razumejo moji rojaki iz Prekmurja," je pridal pevec, znan po skladbah, kot so Svirajte mi jesen stiže, Dunjo moja, Neki novi klinci, Prva ljubav in Odlazi cirkus.

STA
Takole sta si v roke segla z ljubljanskim županom.

Sicer mu je kot mesto v Sloveniji zelo ljub Maribor in priznani festival Lent, na katerem bo na glavnem odru nastopil ponovno konec junija. Še prej pa je pred njim nastop v največji slovenski koncertni dvorani - Stožicah, s katerim bo v sklopu turneje Baronov bal obeležil častitljivo 40. obletnico delovanja. Ime turneje je neke vrste poklon njegovi prvi objavljeni pesmi U razdeljak te ljubim, v kateri poje: "Bal je pripravil Baron, a Fon Ligestul je poklican, da pride tudi on."

Balašević je razkril, da ima sicer veliko novih pesmi, a se še ni odločil in vendarle zbral deseterice, ki bi jih uvrstil na nov album. Povezovalka novinarske konference Mojca Mavec je pripomnila, da so te njegove nove pesmi pravzaprav že stare, glasbenik pa ji je v svojem dobrovoljnem slogu odvrnil, da to sploh ni tako slabo, saj mu vselej rečejo, da so njegove starejše skladbe boljše od novih.

STA

Medtem ko Balašević v drugih državah nekdanje skupne države polni velika prizorišča že vrsto let, v Sloveniji arenskega nastopa še ni imel, prihaja pa z orkestrom, v katerem so po njegovih besedah sami virtuozi. "Boljši pevci bodo obiskali vaše mesto, veliko boljših orkestrov pa ne," se je pošalil. Decembra je že razprodal arene v Zagrebu, Beogradu, sledili so nastopi v Sarajevu, Splitu in Skopju. Zelo rad je namreč imel nekdanjo skupno državo, na katerega ga vežejo prijetni spomini, in kot je povedal, bi si rade volje na majico natisnil: Regija je moja dežela!

Datum Balaševićevega koncerta v Ljubljani sovpada z nekdanjim jugoslovanskim praznikom - dnevom mladosti, a kot je povedal glasbenik, gre zgolj za naključje. Sicer pa se je spominjal, da je bil to lep praznik in da je bilo nasploh v Jugoslaviji praznikov več oziroma smo ljudje "bolj praznovali v sebi". Nekega dne si želi napisati skladbo v slovenščini, a mu do tokratnega nastopa v Stožicah to ni uspelo. Ko pa pomisli, kako bi ta skladba zvenela, v njej zagotovo sliši harmoniko.