Razpad

Eksodus: trije kardiologi odhajajo, bolni otroci pa ...

T.L./STA
10. 5. 2018, 12.48
Posodobljeno: 10. 5. 2018, 13.59
Deli članek:

UKC Ljubljana po odhodu otroških kardiologov ne izključuje možnosti ukinitve programa.

Profimedia
Vodja programa Mirta Koželj je danes zagotovila, da za zdaj vsi kardiologi ostajajo na svojih deloviščih, saj imajo dvomesečni odpovedni rok.

Vodstvo UKC Ljubljana je ta teden prejelo odpovedi treh kardiologov iz službe za otroško kardiologijo, kjer zdaj ostaja le še ena zdravnica, ki ji pogodba o zaposlitvi poteče čez en mesec. Kot je danes dejal generalni direktor Aleš Šabeder, iščejo možne rešitve znotraj zavoda, države in tudi v tujini, obstaja pa tudi možnost ukinitve programa.

To ni prvi pretres v programu otroške srčne kirurgije UKC Ljubljana. Poleg otroških kardiologov, ki so se zdaj očitno družno odločili za odhod, v programu delajo še otroški intenzivisti in otroški srčni kirurgi. Lani sta program zapustila edina slovenska kirurga, ki sta se specializirala za področje otroške srčne kirurgije. Poleg tega je v preteklem letu odšlo več otroških intenzivistov, zaradi česar so s težavo zagotavljali dežurstva. Notranji spori, čemur so sledili odhodi, se v programu vlečejo že leta, kar je privedlo do (skorajšnjega) propada programa. Resnejše težave so se začele leta 2007, ko je UKC Ljubljana zapustil otroški srčni kirurg Vladimir Sojak. Odtlej UKC nima svojega izšolanega in polno usposobljenega otroškega srčnega kirurga, pač pa so na pomoč prihajali iz tujine, med drugim Izraelec David Mishaly.

Trenutno UKC Ljubljana na tem področju sodeluje s češkim centrom. Pred dnevi so z njimi sklenili novo pogodbo, po kateri bodo češki kirurgi prihajali v Ljubljano nekajkrat mesečno, nujni primeri bodo obravnavani v 24 urah. Pred tem so bili pol leta češki kirurgi v Ljubljani navzoči pet dni v tednu, a se za takšno sodelovanje v naprej niso odločili, ker slovenska stran zaradi odhodov zdravnikov ni bila sposobna izpolnjevati svoje obveznosti.

Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je danes v izjavi medijem potrdilo, da so ta teden prejeli odpovedi treh od štirih kardiologov, ki so po številnih zapletih še zaposleni v službi za otroško kardiologijo. Kot je dejal Šabeder, se že od prvega dne mandata ukvarjajo s težavami na otroški srčni kirurgiji in kardiologiji. "Zadeva je stara že nekaj let. Stanje je alarmantno, težave mejijo že na nacionalni problem," je ocenil.

Vodja programa Mirta Koželj je danes zagotovila, da za zdaj vsi kardiologi ostajajo na svojih deloviščih, saj imajo dvomesečni odpovedni rok. Ambulante tako delajo, otroci so naročeni na preglede. Eden od kardiologov ji je že predal seznam čakajočih na interventne in invazivne preglede, na katere trenutno čaka 11 otrok. "Služba zaenkrat poteka normalno, kako bo z dopusti, se bomo dogovorili, v teh dveh mesecih intenzivno iščemo rešitve," je dejala Koželjeva.

Dodala je, da bodo pravočasno videli, ali bodo v dveh mesecih uspeli rešiti kadrovsko težavo, tako bodo tudi pravočasno otroke poslali v tujino, če bo treba. Kam v tujino bodo pošiljali otroke, trenutno ne more povedati. UKC trenutno na področju otroške srčne kirurgije sodeluje s praško bolnišnico Motol. Na oddelku za otroško kardiologijo na leto opravijo približno 4000 pregledov.

Sestanek tudi s predstavniki staršev

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar je danes zagotovila, da se se bodo sestali tudi s predstavniki staršev. Da bi rešili nastali zaplet, že vodijo pogovore z drugimi kardiologi in upajo, da bodo uspeli skleniti dogovor še pred iztekom odpovednega roka treh kolegov. Pogovori potekajo tako s slovenskimi kot tudi s tujimi kardiologi.

Koželjeva danes o razlogih za odpovedi ni želela konkretneje govoriti. Kot je dejala, so razlogi različni, stari tudi več kot 20 let, gotovo pa je tudi nek povod za istočasno odločitev treh kolegov.

Otroško kardiologijo tako zapuščajo Tomaž Podnar, Samo Vesel in Stevan Bajić. Časnik Delo poroča, da bo prvi odšel na tuje, za druga še ni znano, kam. Po odhodih štirih zdravnikov iz otroške intenzivne terapije, ki je zaradi kadrovske podhranjenosti tik pred kolapsom, bo zdaj razpadla otroška kardiologija.

Kardiolog opozarja na možnost katastrofe, poslušajo ga ne

V službi bo po izteku odpovednih rokov omenjene trojice ostala le ena specialistka pediatrije, ki pa se ji bo pogodba za določen čas iztekla čez mesec dni. 

Po poročanju Dela je eden od kardiologov dejal, da ne ve, kaj bo z "njegovimi" bolniki. Pravi, da jih v ljubljanskem kliničnem centru, kjer je sistem zaradi načina, po katerem so sicer odlični praški kirurgi v UKC prisotni samo dva operativna dneva na mesec, spet postal nevaren, ne more zdraviti.

"Če kot dolgoletni zdravnik vodstvo ustanove in druge odgovorne opozarjam, da se lahko zgodi katastrofa, in me nihče ne posluša ter vame delodajalec ne zaupa, potem mi ne preostane drugega, kot da se poslovim. Če bi ostal, bi zgolj dajal legitimnost sistemu, za katerega menim, da je nevaren. Resnice nočem prikrivati." Pravi, da so jih pravzaprav pregnali, saj so jim vzeli možnost, da bi lahko strokovno skrbeli za otroke.