Nova pobuda

Melania znova v težavah: plagiatorstvo ali distribucija?

T.L.
10. 5. 2018, 10.53
Posodobljeno: 10. 5. 2018, 13.39
Deli članek:

Po očitkih, ki so preplavili družbena omrežja, je s svojo tiskovno predstavnico objavila izjavo.

Profimedia
Donald in Melania Trump.

V spominu ameriških volivcev se je usidral spomin na republikansko nacionalno konvencijo leta 2016 in govor Melanie Trump, po katerem so ji očitali, da je dobesedno ponovila del govora tedaj še aktualne prve dame ZDA Michelle Obama.

Zgodovina pa se, kot so ugotovili modri možje v zgodovini, ponavlja. Melania Trump se slabi dve leti kasneje znova sooča z očitki o plagiatorstvu, in sicer po ponedeljkovi predstavitvi svoje pobude za pomoč otrokom, ki nosi naslov Bodi najboljši (Be Best). Trumpova je, kot so kmalu po predstavitvi zaokrožilo po družbenih omrežjih, prevzela zapise letaka, ki ga je izdala ameriška zvezna komisija za trgovino (FTC) v času administracije Baracka Obame, ob tem pa nikjer ni navedla, kdo je napisal vsebino. 

Poglejmo, kaj poročajo ameriški mediji. Na spletni strani Be Best, na kateri Melania predstavlja projekte, ki se jim bo posvečala v času moževega predsedniškega mandata, je s spremnimi besedami objavljena tudi povezava na knjižico v obliki pdf, s katero naj bi si starši pomagali pri usmerjanju otrok v svetu spletnih vsebin, spletnega nadlegovanja in podobno.

Težava pa se je pojavila v spremnem besedilu, ki je bilo, kot poroča The Cut, spremenjeno. Sprva je bilo menda zapisano tako, kot da je knjižico napisala prva dama ob pomoči zvezne komisije za trgovino (FTC), nato pa je bila vsebina zapisa popravljena. 

V prvi verziji je pisalo: "Starši, kliknite tu in preberite 'Pogovor z otroci o uporabi spleta', knjižici prve dame Melanie Trump in zvezne komisije za trgovino."

V osveženi verziji, ki jo je mogoče na spletni strani prebrati danes, pa: "Starši, kliknite tu in preberite 'Pogovor z otroci o uporabi spleta', knjižici zvezne komisije za trgovino, ki jo spodbuja prva dama Melania Trump". 

Zaradi burnega odziva ob prvotnem zapisu na spletni strani, ki so namigovali na plagiatorstvo Melanie Trump, sta prva dama in njena tiskovna predstavnica Stephanie Grisham v torek zjutraj objavili izjavo, v kateri je zapisano, da prva dama ZDA ni kopirala vsebine knjižice FTC, ampak je pomagala pri "distribuciji" njene vsebine.