Prevara

Dvanajst let je neupravičeno prejemala socialno pomoč

G.G.
10. 5. 2018, 09.13
Posodobljeno: 10. 5. 2018, 09.16
Deli članek:

39-letnica se je leta 2006 z otrokoma iz Avstrije preselila v Turčijo, o tej spremembi pa ni obvestila avstrijskih oblasti.

Profimedia
Dvig mej dohodkov ne predstavlja zakonsko določene spremembe, na podlagi katere se lahko izda nova odločba.

Leta 2006 je že bila upravičena do vrste socialnih prejemkov, od denarne socialne pomoči do različnih družinskih dodatkov. Ko si je vrgla culico na ramo in se vrnila v domovino, tega ni sporočila pristojnemu avstrijskemu organu. Uradniki so tako menili, da ženska še vedno živi v Jenbachu na Tirolskem.

Kako je mogoče, da niso zaznali prevare? Prejemnica socialne pomoči je bila še vedno prijavljena na naslovu v Jenbachu. Plačevala je nizko najemnino in administrativne zadeve urejala med občasnimi obiski na Tirolskem. Zasačili so jo šele konec leta 2016, ko se je odločila, da bo tretjega otroka rodila v avstrijski bolnišnici. Po rojstvu je spet zaprosila za otroški dodatek in ga tudi prejela. Ponovno se je vrnila v Turčijo, znanci pa so jo obvestili, da njeno zadevo preiskuje celo policija. Vrnila se je v Avstrijo, kjer so se z njo pogovorili policisti. Ugotovili so, da je v dvanajstih letih neupravičeno prejela okrog 100.000 evrov socialne pomoči. Do teh prejemkov so namreč upravičene le osebe, ki dejansko živijo v Avstriji.