Šok ob povratku

VIDEO: Na vrtu mu je izbruhnil vulkan

S.R.
10. 5. 2018, 08.35
Posodobljeno: 10. 5. 2018, 08.40
Deli članek:

Ob povratku domov ga je na vrtu čakala bruhajoča pošast.

Reuters
Lava vztrajno polzi proti nižje ležečim predelom.

Dramatični posnetek je nastal izpod rok Keitha Brocka, ki se je po evakuaciji zaradi bruhajočega ognjenika Kilauea vrnil na svoje posestvo na Havajih, da bi pograbil še nekatere osebne stvari in znova zapustil v lavo odet otok. Vulkan je uničil 35 domov in drugih zgradb. Njegova hiša, ki se nahaja približno 19 kilometrov od vulkana, je bila le ena med njimi.

»Hrup je bil oglušujoč, kot bi mimo peljalo 100 tovornih vlakov. Tla so se tresla tako močno, da sem kamero le s težavo držal pri miru,« je Brock pojasnil za tiskovno agencijo Reuters. Dom je moral zapustiti zaradi nevarnosti zastrupitve z žveplovim dioksidom, ki je ob visokih ravneh lahko življenjsko nevaren. Zaradi tega plina in grozeče lave so s tega območja na vzhodu največjega havajskega otoka sicer evakuirali 1700 prebivalcev, ki pa so se lahko v nedeljo in ponedeljek v dnevnem času, ko se je Kilauea nekoliko umiril, vrnili na svoja posestva.

Reuters
Veliko nevarnost predstavljajo strupeni plini.

Kilauea je izbruhnil prejšnji četrtek, pri čemer je lavo bruhal tudi do 90 metrov v višino in z njo prekril približno 36 kvadratnih kilometrov otoka. Ta se zdaj lagodno premika po tleh in nihče ne ve, kdaj oziroma kje se bo ustavila. Pristojne oblasti opozarjajo, da bo še naprej polzela na nižje ležeča območja, plini pa naj bi še vedno predstavljali veliko nevarnost zlasti za starejše prebivalstvo in osebe s kroničnimi boleznimi dihal.

Reuters
Popokale so ceste.