ČRNI SCENARIJ

Z nožem nad družino, ker mu niso dali piva

S.S./Novice Svet24
10. 5. 2018, 07.00
Deli članek:

Sojenje Davidu Rovanu, ki je maja lani doma v Logatcu z nožem napadel babico, mamo in strica, potem pa grozil še policistom, se je včeraj najprej začelo znova, potem pa prekinilo za nedoločen čas …

Profimedia
Najhuje bi jo lahko skupil stric, a je nečaka obvladal, da je izpustil nož.

Po navedbah tožilstva je Rovan 27. maja lani ob prihodu domov besnel nad svojo 82-letno babico, ker mu ni hotela izročiti piva.

»Spil sem pivo, dve, tri in tako naprej. Nato tudi stock in spet naprej pivo ...« - Obtoženi v zagovoru

Sprva jo je potisnil v kot, nato pa jo je z nožem z rezilom dolžine 18 centimetrov zabodel v ramo. Po rami je z nožem porezal tudi svojo 57-letno mamo, najhuje pa jo je skupil njegov 59-letni stric. Rovan mu je najprej grozil, da ga bo ubil, pri tem pa ga je sprva zabodel v levo ramo in ga porezal po nadlahti, zamahnil pa je tudi proti njegovemu prsnemu košu, a se je stric umaknil in nečaka prijel za roko, da je izpustil nož. Ob prihodu vrhniških policistov na kraj je Rovan grozil tudi njima, rekoč, da bo šel po pištolo in ju ustrelil.

Sojenje prekinjeno za nedoločen čas

Sojenje se je včeraj, kot rečeno, zaradi spremenjenega senata in preteka trimesečnega roka od zadnje obravnave začelo znova, a je zagovornik obtoženca, odvetnik Marko Pirnat, predlagal izločitev ene od sodnic porotnic, ker je bil v preteklosti zaposlen pri njeni hčerki. Obravnava se je tako prekinila za nedoločen čas, saj mora zdaj o predlogu obrambe odločiti predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča.

sta
O predlogu obrambe mora zdaj odločiti predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik.

V pričakovanju soočenja izvedencev

Na včerajšnji obravnavi bi se sicer morala neposredno soočiti sodna izvedenca psihiatrije Vanja F. Rejec in Marga Kocmur. Rejec je namreč ugotovil, da je bil Rovan v kritičnih trenutkih bistveno zmanjšano prišteven, Kocmurjeva pa že pred njim, da je bil zaradi odvisnosti od psihotropnih snovi in velike količine popitega alkohola neprišteven. Zaradi mnenja Kocmurjeve tožilstvo tudi ni spisalo obtožnice, ampak predlagalo varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja, kar pa se utegne po soočenju obeh imenovanih še spremeniti. V postopku je sicer zaradi poskusa uboja, dveh lahkih telesnih poškodb in preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi.

Kupiti bi moral jajca, pa se je zapil

Obtoženi se opletanja z nožem »skoraj« ne spomni, je pa v zagovoru natančno opisal, kaj se je dogajalo pred tem. Babica ga je poslala v trgovino po jajca, a je bila trgovina zaprta, on pa je potem za nekaj časa obtičal v gostilni, kjer se ga je napil s prijatelji. V tistem času je lahko spil tudi gajbo piva na dan, užival pa je tudi metadon. Spomni se, da je doma začel noreti, ker mu babica ni dala piva, in da je pojedel kar »tablo« in pol pomirjeval lexaurin. Spominja se še, da je odšel k mami, ker se ni javila, ko jo je klical, nato pa ničesar do trenutka, ko je slišal stričev glas, naj izpusti nož.