Sojenje

Zlorabil položaj in si privoščil smučarske počitnice

Gabrijel Toplak/Novice Svet24
9. 5. 2018, 20.00
Deli članek:

Okrožno sodišče v Mariboru je danes izreklo pogojne kazni trem obtoženim zaradi oškodovanja Univerze v Mariboru.

STA
Prvoobtoženi Boštjan Brumen.

Na okrožnem sodišču se je včeraj nadaljevalo sojenje Boštjanu Brumnu in še dvema soobtoženima, ki jim tožilstvo očita oškodovanje univerze. Brumen naj bi kot glavni tajnik v letih 2009 in 2010 zlorabil svoj položaj, ko naj bi neupravičeno odobril plačilo računov, s katerimi so si takratni najvišji predstavniki univerze, med njimi tudi rektor Ivan Rozman, s svojimi partnerji skupaj privoščili smučarske počitnice na Kopah. Na zatožno klop sta sedla tudi Bojana Sovič, direktorica podjetja Proplus, in Davor Račič, takratni prokurist že propadlega Uni gostinstva. Tožilstvo trdi, da je družba Vabo, ki upravlja smučarske in hotelske zmogljivostmi na Kopah, z obema podjetjema sklenila fiktivni sponzorski pogodbi v višini okoli 7000 evrov. Univerza pa je počitnice, na katerih so bili tudi gostje iz Finske, plačala v okviru investicijskih in vzdrževalnih del, ki so bila ocenjena na dobrih 22.000 evrov.

POSLOVALI SO ZAKONITO

Primož Juhart, direktor Uni servisa, ki je 33-odstotni lastnik Uni gostinstva, je dejal, da so v obravnavanih letih izvedli gostinske storitve, naročnik pa je bila mariborska univerza. Juhart, ki mu naročilo omenjenega teambuildinga ni bilo znano, se na vprašanje tožilstva tudi ni spomnil, kdo jim je storitev naročil. »Nikoli nisem komuniciral z Brumnom, niti se ne spomnim, da bi od njega dobil kakšno elektronsko pošto,« je pojasnil Juhart in dodal, da so poslovali po zakonu o gospodarskih službah. Na Brumnovo vprašanje, ali je kdaj naročal pri njem, je odgovoril, da se tega ne spomni, sicer pa je univerza imela ustrezne službe, ki so preverjale dohodne račune. »Res pa je, da brez mojega podpisa ni bilo naročanja,« je sklenil Juhart.

Gabrijel Toplak
Soobtožena Davor Račič in Bojana Sovič na zatožni klopi Rektorat Univerze v Mariboru

NIČ BREZ VEDNOSTI DIREKTORJA

Računovodkinja Urška Vidovič je opravljala knjigovodske storitve, plačila pa je po njenih besedah odrejal direktor. »Tedanji prokurist Uni gostinstva Račič je zahteval le podatke, sicer pa se vsa plačila niso opravila brez vednosti direktorja. Kolikor vem, je Račič delal na terenu in se dogovarjal za posle,« je pojasnila Vidovičeva.

SODIŠČE ZAVRNILO PREDLOGE OBRAMBE

Obramba obtoženih je v nadaljevanju sojenja predlagala sodišču, da še enkrat zasliši vse priče, ki bi povedale, v kakšnem obsegu so koristile storitve v Lukovem domu na Kopah, prav tako so vztrajali pri zaslišanju izvedenca računalniške stroke, saj je pri ugotavljanju potrebno ekspertno znanje. Sodišče je njihove predloge zavrnilo in tako zagovornike kot tožilstvo za danes pozvalo k zaključnim besedam.

SPOZNANI ZA KRIVE

Vsi obtoženi so bili danes spoznani za krive. Brumnu je sodnica prisodila 10 mesecev pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo treh let, Univerzi v Mariboru pa mora vrniti tudi dobrih 6800 evrov. Sovičeva je dobila pogojno kazen pet mesecev zapora, Račič pa šest mesecev, oba s preizkusno dobo dveh let. Sodba še ni pravnomočna.