Simptomi

Hitri test: to so prvi znaki možganske kapi

Vesna M
9. 5. 2018, 20.20
Posodobljeno: 10. 5. 2018, 05.26
Deli članek:

Veste, kako prepoznati prve znake možganske kapi? To so simptomi, ki bi jih moral poznati vsak izmed nas in seveda tudi znati pravilno ukrepati ter preprečiti najhujše.

Dreamstime
Hitra pomoč je izjemnega pomena, saj bolniku le pravilna zdravniška oskrba reši življenje ali prepreči invalidnost.

Včeraj smo obeleževali evropski dan možganske kapi, ki predstavlja tretji vzrok umrljivosti in prvi vzrok invalidnosti pri odraslih. V Sloveniji vsako leto na novo utrpi možgansko kap okoli štiri tisoč ljudi, tretjina teh je v aktivni dobi.

Ker je smrtnost zaradi najpogostejše nevrološke bolezni zelo visoka, je prav, da se poučimo o prepoznavnih znakih. Za preprečevanje možganske kapi ter njenih posledic je namreč pomembno hitro ukrepanje, ki lahko zmanjša invalidnost in umrljivost.

PRVI SIMPTOMI

Običajno se simptomi razvijejo zelo hitro, in sicer že v nekaj minutah. Na možgansko kap nakazujejo naslednje spremembe: motnje vida na enem očesu, dvojni vid, nerazločen govor, nezmožnost govora, slabše razumevanje, nezmožnost premikanja ene strani telesa (ohromelost), izguba zavesti (hujše oblike).

GROM

Da bi si znake čim lažje zapomnili, si lahko pomagate s kratico GROM, ki vas spomni na ključne simptome:

G – GOVOR: Pri bolniku je prizadet govor. To lahko povsem preprosto testirate. Bolniku izrecite preprost stavek »Jutri bo deževalo« in ga prosite, naj stavek ponovi. Če je utrpel možgansko kap, si stavka ne bo zapomnil, težave bo imel tudi pri izgovorjavi in ponovitvi.

R – ROKE: Bolnik ima delno ali popolno ohromelost roke. Bolnika prosite, da obe roki dvigne v višino ramen. Če je utrpel možgansko kap, mu bo ena roka takoj omahnila, drugo pa bo obdržal v vodoravnem položaju.

O – OBRAZ: Pri bolniku lahko zaznamo asimetričen obraz. To testirajte tako, da mu naročite, naj se na široko nasmehne. Bolnik, ki je utrpel možgansko kap, bo imel eno stran ustnic povešeno.

M – MUDI SE: Če pri bolniku zaznate zgoraj navedene znake, je potrebno hitro ukrepanje.