predvolilni Obračun

Šarec proti nekdanjemu sodelavcu: Ozadje očitkov o razmetavanju občinskega denarja

Miha Ulčar/Novice Svet24
9. 5. 2018, 19.20
Deli članek:

Predvolilna kampanja za državnozborske volitve je že v teku, z njo pa tudi predvolilni obračuni. Da v politiki ni ljubezni, je iz prve roke doživel Šarčev nekdanji najtesnejši sodelavec.

STA
Marjan Šarec

Lepilo na plakatih, na katerih kandidati nagovarjajo volivce, se še ni dobro posušilo, ko so politični nasprotniki Marjana Šarca iz kamniške občinske omare že potegnili prvi dokument, s katerim mu očitajo razmetavanje 40 tisoč evrov občinskega denarja v zvezi z nadzorom štiridesetmilijonskega projekta nadgradnje Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik in kanalizacijskega omrežja, v katerem je sodelovalo šest občin, z vodilno kamniško občino na čelu.

Nadzorni odbor Občine Kamnik, ki ga vodi Robert Kokotec, funkcionar kamniške SDS ter tudi nekdanji Šarčev podžupan, je pri pregledu projekta ugotovil, da je prišlo pri tako imenovanem supernadzoru do drobljenja naročil. Občinski upravi očitajo, da bi morali narediti eno skupno javno naročilo, kamor bi se lahko prijavil vsak, ki je za to usposobljen. Šarec je v oddaji 24ur zvečer dejal, da ni bil problem pri drobljenju naročil, saj je šlo za dve različni naročili. Problem naj bi bil v tem, da podjetje CSE Invest ni oddalo vseh svojih poročil, izplačilo pa je prejelo. Na to ga je opozorila njegova finančnica, zato so takrat takoj ukrepali: »Zamenjali smo direktorja občinske uprave in izvedli vse ukrepe, da smo dobili poročila.« S tem je s prstom pokazal na nekdanjega direktorja občinske uprave Ivana Kendo. Ta očitke zavrača in ga opominja, da je prav zaradi projektov, ki jih je vodil, gladko zmagal na lokalnih volitvah leta 2014.

M.U.
Kenda Šarcu sporoča, da bodo šli od dokumenta do dokumenta.

Podirati se je začelo leta 2015

Kenda je bil Šarčev najtesnejši sodelavec skoraj pet let, njuno sodelovanje se je končalo leta 2015, ko je dal Kenda odpoved, saj si je Šarec julija tega leta začel ustvarjati ekipo, s katero se ni dalo več delati, ob tem pa je začel menjati politično barvo. »Ob vsem tem je prišla tudi zahteva Šarca, da se zaposli Brane Golubović, katerega se od leta 2010 do 2015 na kamniški občini sploh ni smelo omenjati, saj je bil 'nagravžen' Šarčev politični nasprotnik,« pojasnjuje Kenda. Ob tem velja dodati, da Golubović, nekdaj veliki Šarčev nasprotnik, danes kandidira na njegovi listi.

CČN
Štiridesetmilijonski projekt nadgradnje Centralne čistilne naprave Domžale-Kamnik

Resnica je drugačna, kot jo predstavlja Šarec

Je pa Kendo izjava Šarca, s katero je s prstom pokazal nanj, izredno presenetila: »Predvsem v tem, da nekdo neprizadeto laže o tebi. Vsa resnica je čisto drugačna, kot predstavlja Šarec.« Kenda omeni projekt prenove in dozidave prizidka OŠ Toma Brejca Kamnik, kjer je ravno CSE Invest kot koordinator projekta odigral odločilno vlogo, da izvajalcu ni bilo ugodenih za več kot 800 tisoč evrov neupravičenih zahtevkov: »Oba s Šarcem sva bila takrat zelo zadovoljna, da nam je s pomočjo tega podjetja uspelo znižati investicijo ter se znebiti navad, ki smo jih bili vajeni iz avtocestnega programa. Teh 800 tisoč evrov je potrdil tedanji nadzor projekta, ki je bil na razpisu izbran za več kot 100 tisoč evrov. CSE Invest je za borih 12 tisoč evrov kot koordinator ukrepal, da do realizacije ni prišlo.« Kenda še dodaja, da je Šarec po njegovem odhodu še naprej pri investicijah sodeloval s tem nadzorom, ki ga je imel za najslabšega. »Zaključek te zgodbe je, da mi Šarec ponovno očita sodelovanje s CSE Investom v občini Dobrepolje, kjer bo realizacija pri novem vrtcu namesto prvotnega 4,4 milijona slabih 2,5 milijona evrov,« pravi.