Cene nepremičnin

Razlike v cenah nepremičnin: Na Obali sobica, v Beli krajini grad

Žiga Kariž/Novice Svet24
9. 5. 2018, 20.40
Deli članek:

Cene nepremičnin po Sloveniji rastejo, a ne povsod enako. Medtem ko na Obali in v Ljubljani cene rušijo rekorde, lahko v nekaterih delih Slovenije za drobiž kupite celo posestvo.

Bobo
Piran

Potem ko je kriza dodobra oklestila cene nepremičnin v Sloveniji in so te leta 2015 dosegle dno, so v zadnjih dveh letih začele skokovito rasti. Predvsem na območju Ljubljane in Obale so cene novogradenj že dosegle cene, ki so jih imele v času pred krizo. Hitra rast na najbolj priljubljenih lokacijah v Sloveniji je še dodatno povečala razlike v cenah na različnih lokacijah po Sloveniji.

Velike razlike

Primerjali smo ponudbo, ki jo trenutno najdemo na spletnih portalih za prodajo nepremičnin, in ugotovili, da boste morali za najdražjo vilo v Portorožu odšteti kar 3,6 milijona evrov, medtem ko vas v Prekmurju prelepo posestvo, veliko kar 22.000 kvadratnih metrov, s čudovitimi vinogradi in vinsko kletjo, stane le 550.000 evrov. Na Obali se trenutno ponuja kar okoli 50 nepremičnin, za katere prodajalci želijo več kot milijon evrov.

V Ljubljani suho zlato

Že tradicionalno so v Sloveniji najdražje nepremičnine v Ljubljani ter najbolj priljubljenih turističnih krajih. Tako so na seznamu najdražjih krajev tudi Portorož, Piran, Bled in Kranjska Gora.

Najdražja nepremičnina v Ljubljani je trenutno hiša, ki jo prodajalec ceni na kar 6,5 milijona evrov. Hiša ima kar 790 kvadratnih metrov bivalnih površin in 3000 kvadratnih metrov veliko spremljajočo parcelo. Na več kot milijon evrov je ocenjenih 28 hiš in pet stanovanj, ki se prodajajo v Ljubljani. Najdražje stanovanje, prenovljeno štirisobno stanovanje v starem mestnem jedru našega glavnega mesta, je ocenjeno na 1,25 milijona evrov.

Povprečne cene

Tudi če zanemarimo ekstreme in pogledamo zgolj povprečne cene prodanih stanovanj, ki jih evidentira Geodetska uprava Republike Slovenije (Gurs), je razvidno, da so stanovanja najdražja v Ljubljani, kjer je v prvi polovici leta 2017 (zadnji dostopni podatki) cena za kvadratni meter znašala 2310 evrov, ter na Obali, kjer so kvadratni meter cenili na 2260 evrov. Najcenejše so po podatkih Gursa nepremičnine na vzhodu Slovenije, kjer se je povprečna cena gibala okoli 1120 evrov na kvadratni meter.

Le še navzgor

Najcenejše stanovanje, ki se trenutno prodaja prek spleta, je 14.000 evrov vreden apartma, ki je naprodaj v Vojniku pri Celju. Meri komaj devet kvadratnih metrov, kljub temu pa naj bi imelo tako WC in prho kot kuhinjo. Malce dražje (14.200 evrov), a veliko večje je 48 kvadratnih metrov veliko stanovanje, ki je naprodaj v Reštanju v občini Krško.

Od prve polovice leta 2017 so šle cene le še navzgor. Manjša ponudba nepremičnin, nizke obrestne mere in večja dostopnost kreditov bodo, kot kaže, cene na najbolj zaželenih območjih višale še naprej. Rast cen je v Sloveniji na zadnjem letu in pol nad povprečjem EU, v zadnjem četrtletju pa smo se po rasti znašli celo na prvem mestu.

Še vedno mogoči poceni nakupi

A kljub napisanemu je v Sloveniji še vedno mogoče najti tudi poceni nepremičnine. Kot smo že omenili, so najbolj ugodne na vzhodu Slovenije. Za novo stanovanje, veliko 100 kvadratnih metrov, boste v Murski Soboti tako odšteli »le« 150.000 evrov, cene rabljenih stanovanj pa se v Pomurju gibljejo pod mejo 1000 evrov za kvadratni meter. Pod 1000 evrov za kvadratni meter stanovanja boste odšteli v številnih slovenskih krajih, kot so Trbovlje, Kočevje, Črnomelj in Slovenj Gradec.