NEVARNO

Mačja bolezen seje strah na ptujski šoli

Dženana Kmetec/Štajerski tednik
10. 5. 2018, 07.00
Posodobljeno: 10. 5. 2018, 08.01
Deli članek:

Na ptujski osnovni šoli so starši v skrbeh, saj se je med otroki pojavila tako imenovana mačja bolezen, ki bi lahko predstavljala nevarnost za učence.

Profimedia
Dermatolog okužene dele pregleda s posebno svetilko.

Na eni izmed ptujskih osnovnih šol se je v zadnjih tednih pojavila mikrosporija ali tako imenovana mačja bolezen. Gre za glivično nalezljivo bolezen, ki se zlasti med otroki zelo hitro širi.

RESNA OKUŽBA

»Nikakor ne želimo s prstom kazati na nikogar, skrbi pa nas, da se lahko naši otroci nalezejo. To nikakor ni nedolžna bolezen, gre za resno glivično okužbo, ki lahko pusti trajne posledice. Zato prosimo vodstvo šole, da pojasni, kako so ukrepali, da preprečijo širjenje, in kakšna navodila za ravnanje imajo otroci, ki so že okuženi,« so na svetu staršev OŠ Olge Meglič izpostavili zaskrbljeni starši.

RAVNATELJICA MIRI

Ravnateljica Helena Ocvirk je potrdila, da ima nekaj otrok na šoli mikrosporijo, a tudi pomirja, da so stvari pravočasno zajezili. »Takoj ko smo izvedeli za to diagnozo, smo ukrepali. Kontaktirali smo inštitut za varovanje zdravja in pediatra ter prosili za napotke. O tem smo govorili tudi s starši okuženih otrok. Ti morajo imeti mesta, na katerih se izpuščaji kažejo, zaščitena, da se bolezen ne širi. Zadeva je pod nadzorom in k sreči se ne širi po šoli. Gre za družinske člane, ki so si okužbo prenašali med seboj. Kolikor vem, je inštitut o tem obvestil tudi veterinarsko službo, ki mora zadeve prav tako spremljati,« pojasnjuje Ocvirkova.

VERJETNOST, DA BI ZBOLELI, JE MAJHNA

Bolezen namreč najpogosteje prenašajo mačke, od tod tudi ime mačja bolezen. Največkrat gre za okužene potepuške mačke, ki bolezen lahko prenesejo tudi na domače mačke. Pri tem je seveda zelo pomembno odgovorno lastništvo. Neposredno se bolezen prenaša z mačke na mačko in tudi na človeka z dotikom oziroma telesnim stikom. Skrb vzbujajoče je dejstvo, da velikokrat sploh ni nujno, da mačka kaže kakšne bolezenske znake. Pred dvajsetimi leti je bila mikrosporija najpogostejše glivično obolenje kože v Sloveniji, danes je stanje bistveno boljše; po statističnih podatkih je verjetnost, da boste zboleli, sicer precej majhna – približno 185 na 100.000 prebivalcev na leto.

Običajno traja kar nekaj časa, da se postavi zanesljiva diagnoza. Dermatolog okužene dele pregleda tudi s posebno svetilko. Pri mačkah se kaže v obliki lišajev brez dlak ali pa so te na nekaterih mestih polomljene.

Pri ljudeh se na neporasli koži pojavijo žarišča, ostro omejena, okrogla, približno za kovanec velika, rožnata z izrazitim rdečim robom.

ZDRAVLJENJE JE DOLGOTRAJNO

Mačja bolezen pa nikakor ni mačji kašelj. Zdravljenje je namreč dolgotrajno, traja približno dva meseca. Poteka lahko na različne načine, bodisi lokalno, torej z nanašanjem kreme ali pršila na okužena mesta, bodisi sistemsko s tabletami. Najdlje se zdravijo deli, ki so poraščeni. Širjenje se prepreči z obliži, zelo pomembna pa sta tudi higiena in razkuževanje prostorov, s čimer se uničijo glivice. Priporočljivo je tudi redno sesanje bivalnih prostorov.

Bolnik je okužen, vse dokler so žarišča opazna. Tako pri živalih kot pri ljudeh za mikrosporijo pogosteje zbolevajo otroci. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je tri četrtine bolnikov mlajših od 15 let. Največ primerov bolezni pa je v poletnih in zgodnjih jesenskih mesecih.