Državna volilna komisija

Lahko zaradi dvojne kandidature padejo volitve?

G.G./STA
10. 5. 2018, 14.45
Posodobljeno: 10. 5. 2018, 14.48
Deli članek:

V stranki Andrej Čuš in Zeleni Slovenije verjamejo, da bo vrhovno sodišče popravilo "fiasko" državne volilne komisije, ki je zaradi kandidature Milene Babič na listah dveh različnih strank v celoti zavrnila listo stranke v volilni enoti Ljubljana Center.

STA
"Več bomo povedali ob vložitvi pritožbe na vrhovno sodišče," je povedal Andrej Čuš.

Čuš je pojasnil, da jim je danes pritrdil ustavni pravnik Jurij Toplak, ki pravi, da je evropsko sodišče za človekove pravice že leta 2007 pojasnilo, da se v primeru dvojne kandidature ne sme zavrniti celotne liste in se ne sme izločiti ostalih kandidatov na listi, ki niso kršili predpisov. 

Toplak zato po njegovih besedah od vrhovnega sodišča pričakuje, da bo takoj odpravilo neustavnost in njihovo kandidatno listo v volilni enoti Ljubljana Center čim prej vrnilo na glasovnico, saj lahko v nasprotnem primeru padejo celotne volitve. Evropsko sodišče je namreč, kot je navedel, v eni od odločb v zvezi z ruskimi volitvami zapisalo, da niti stranka niti ostali kandidati v podobnem primeru niso kršili zakona in so bili zato nepravično sankcionirani zaradi okoliščin izven njihovega nadzora.

Vsi niso bili za (pre)strog ukrep

Za izločitev liste so včeraj glasovali štirje člani DVK, dva pa sta bila proti. Zanimivo, da je predsednik vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar glasoval proti takemu sklepu, medtem ko je član iz vrst SDS Drago Zadergal glasoval za izločitev Čuševe liste v volilni enoti. Za tak sklep so se odločili, ker je z izločitvijo Milene Babič s Čuševe liste ta prenehala izpolnjevati zakonske določbe o ženskih kvotah. 

Milena Babič je bila kandidatka Zelenih Slovenije na volitvah leta 2008 in 2011, do zadnjega kongresa je bila njihova podpredsednica. Tega kongresa se je 13. marca celo udeležila in tam dala soglasje za evidentiranje za kandidatko. Nato je 9. aprila dala soglasje za kandidaturo na listi SD, deset dni pozneje, torej 19. aprila, pa soglasje za listo Andreja Čuša in Zelenih Slovenije.