Begunke iz Troje

Evripidove Trojanke: sožitje glasbe in igre

Vito Tofaj / Novice Svet24
17. 4. 2018, 21.30
Deli članek:

Vsi, ki so pevki čestitali po nastopu, so videli, da ji obraz žari od sreče skoraj tako, kot bi doživela razodetje. Je njeno morda, da je gledališče – življenje?

Vito Tofaj
Predstava je zanimiva ne le zaradi režiserjevega pristopa in odlične igre, ampak tudi gostov: navdušila je tudi pevka Sara Briški Cirman - Raiven.

Ne, Sara Briški Cirman - Raiven ni prva pevka (njena dodana vrednost: odlično obvlada harfo), ki se je podala na gledališke odre. In ni malo poklicnih gledaliških igralcev, ki so odlični glasbeniki.

Da bi preverili resničnost te trditve, nam ni treba oditi iz SNG Nova Gorica: član tukajšnjega ansambla je namreč izvrstni kantavtor Iztok Mlakar. Kakorkoli, podvigov pevcev, ki so se preizkusili na gledaliških odrih, ne manjka – ali jih je nemara še več – v tujini. David Bowie, Mel C (Spice Girls), Ronan Keating (Boyzone) in še bi naštevali. A vendar, vedno znova je zanimivo opazovati podvige pevcev v gledališču, ki so v Sloveniji sicer redkost. Ugotovili smo, da je Raiven podvig uspel, kar je redkost med redkostmi.

KAKO NAPREJ?

»Navdušena sem,« nam je zaupala Raiven. »A ne le zato, ker so gledalci moj nastop lepo sprejeli, ampak nad vsem, kar je v zvezi z gledališčem. In mislim, da moja vloga, čeprav prva, verjetno ni hkrati tudi zadnja. Vse možnosti so odprte …« Sicer pa Raiven v predstavi ni edina gostja z »drugega področja«: na odru sta se odlično znašla plesalec Siniša Bukinac, predstavo pa je, ko je padel zastor, čustveno zaključila politična pesnica iz Dubaja, Farah Chamma. Begunka. Kot so bile Trojanke.

EKIPA ZA ZMAGE

Kajpak Raiven vloge ne bi mogla odigrati, kot jo je, če ne bi sodelovala z izjemno ekipo, kar Ansambel SNG Nova Gorica vsekakor je. Vlogo Atene je izjemno odigrala Helena Peršuh, Marjuta Slamič v vlogi trojanske kraljice Hekabe pa je preprosto kraljevska. In kot vselej je ne le piko na i, ampak kar klicaj dodal režiser Jaša Koceli, s tokratno režijo pa je Evripidovo tragedijo Trojanke še podčrtal …