Gojenje konoplje

Anže P. bi lahko zaslužil tri milijone, pokasiral pa je tri leta

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
17. 4. 2018, 20.00
Deli članek:

Novembra lani smo pisali o zasegu droge v prostorih nekdanje polnilnice vina v Slovenski Bistrici; po besedah mariborskih kriminalistov je šlo za enega največjih zasegov konoplje v zadnjih letih.

Gabrijel Toplak
Prostore nekdanje polnilnice vina so najeli pod pretvezo, da potrebujejo prostore za delavnico za taljenje aluminija.

Med kriminalistično preiskavo so zasegli skoraj 1800 sadik konoplje, ki bi bila na trgu vredna več kot 3,5 milijona evrov, in 57 paketov hidroponično gojene rastline konoplje – skunka, bruto teže 27 kilogramov. Ob prodaji na drobno bi zanjo pridobili še najmanj 300.000 evrov.

Hitro priznali krivdo

Slovenec je imel v tej združbi organizacijsko vlogo, saj je bil, kot je takrat povedal prvi kriminalist Robert Munda, na neki način upravnik. »Nabavljal je material ter skrbel za finančno poslovanje in sredstva za obratovanje v najemniškem gospodarskem poslopju (veliko je bilo okrog 900 kvadratnih metrov, op. p.). Plačeval je tudi stroške,« je dodal. Kriminalisti so v povezavi z mamilarskim poslom prijeli tri srbske državljane, Miloša Stankovića, Nikolo Nicovića in Radoslava Milanovića, hitro za tem pa so stopili na prste tudi Slovencu Anžetu Posavcu, ki je »posloval« iz Ljubljane, in vso dokumentacijo predali mariborskemu okrožnemu državnemu tožilstvu.

PP Slovenska Bistrica
"Zelenica" pri Slovenski Bistrici. Kriminalisti so jim zasegli skoraj 1800 sadik konoplje.

Tožilka Mateja Artenjak je zoper osumljene spisala obtožnico, sodi pa jim okrožna sodnica Tanja Rot. Trije so se nedavno že zagovarjali in krivdo priznali, saj so kriminalisti zbrali dovolj obremenilnih dokazov, zato so sodnici izročili podpisane sporazume o priznanju krivde. Obtoženi Stanković, tožilstvo je zanj na predobravnavnem naroku predlagalo eno leto zapora in petletni izgon iz države, pa se bo o krivdi še izrekel, saj je njegova zagovornica prosila sodišče za še nekaj dni časa za premislek.

Tujcem tudi izgon iz države

Tožilstvo je za Posavca ob njegovem takojšnjem priznanju sodišču predlagalo kazen treh let zapora in stransko kazen 8300 evrov, Nicoviću in Milanoviću pa dve leti in dva meseca zapora ter stranski ukrep izgona iz države za obdobje petih let.