Umor v klubu Pržan

Pred sodbo potarnal, da se boji "živega pokopa na Dobu"

M.R. / Novice Svet24
17. 4. 2018, 19.20
Posodobljeno: 17. 4. 2018, 19.27
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je včeraj končalo sojenje Bojanu Kajfežu, obtoženemu umora prijateljice in poslovne partnerice Petre Kramberger. Sodba bo v sredo.

Samo Strel
Kajfež naj bi imel na vesti tudi dva oborožena ropa, in sicer trgovine in pekarne.

Facebook
Devetintridesetletna Petra Kramberger je bila mati dveh otrok.

Tožilec Marko Godec za umor in povzročitev splošne nevarnosti zahteva enotno kazen 24 let zapora in podaljšanje pripora.

Tožilec Godec je podaljšanje pripora med drugim utemeljil s tem, da se zoper Kajfeža vodita sodni preiskavi zaradi ropov in povzročitve splošne nevarnosti; v začetku februarja lani naj bi zamaskiran in oborožen oropal Mercator na Litostrojski in pobegnil z 200 evri plena, približno mesec pred umorom Krambergerjeve pa naj bi zamaskiran in oborožen oropal še pekarno Domači Kruhek na Vodnikovi. V tem primeru je vzel 400 evrov in ustrelil v zrak, ko je v pekarno vstopila neka stranka ...

Tožilstvo: Umor je skrbno načrtoval

Po prepričanju tožilstva je Kajfež umor 17. aprila lani zagrešil iz maščevanja, ker je Krambergerjevi posodil najmanj 25 tisoč evrov, ki bi mu jih morala vrniti v enem letu, pa mu jih ni, zgolj posmehovala se mu je in ga provocirala, da denarja ne bo več videl. Tako se je sam znašel v težkem finančnem položaju, grozila mu je celo izvršba hiše, ki pa sicer do danes še ni bila realizirana. Dejanje je obtoženi načrtoval, med obravnavo pa je svoj zagovor ves čas dopolnjeval in sojenje njemu poskušal spremeniti v sojenje oškodovanki ter njenim navadam, je v končni besedi še poudaril tožilec Godec. Za umor je predlagal 22 let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti pa 2 leti in 6 mesecev oziroma enotno kazen 24 let zapora. Kot je znano, je Kajfež v Krambergerjevo na terasi lokala izstrelil osem nabojev, eden pa je končal tudi v torbici ene od obiskovalk.

Obramba: V času streljanja ni bil pri sebi

Povsem drugačen predlog je imela obramba. Zagovornik obtoženca, odvetnik Marko Makuc, je v končni besedi za svojega klienta predlagal oprostilno sodbo, češ da v času, ko je pritisnil na sprožilec, ni imel v oblasti svojega ravnanja. Po besedah odvetnika Makuca je Kajfež v sebi kopičil strah, jezo in negotovost, ki so ob drugih vzrokih, med njimi je nizka kapaciteta spoprijemanja s stresom, privedli do impulzivnega, agresivnega vedenja oziroma streljanja. Da dejanja ni načrtoval, je v končni besedi poudaril tudi obtoženi: »Če bi to načrtoval, bi Petro ustrelil ob četrti uri popoldne pred vsemi gosti. Če bi mi bil cilj to storiti, bi to storil ob 3. uri zjutraj, ko sva zapirala lokal in takrat tam ni bilo nikogar, pa tudi v radiju 800 metrov nobene hiše ali koga, da bi to lahko videl.«

Mirko Vorkapič
Tragedija se je zgodila 17. aprila lani.

Grožnje simpatiji so mu zmračile um

Kot je še poudaril Kajfež, se je kritičnega dne v lokal namenil, da se s Krambergerjevo pogovori, ona pa mu je tik pred strelskim incidentom pojasnila, da se njeni sivi liki ne bodo več spravljali nanj, ampak na njegovo simpatijo. »Še bolj ti bo hudo, če bomo njo,« naj bi mu grozila. Te besede so ga po lastnih navedbah »verjetno izzvale« in mu »pomračile um«. »Zelo mi je žal za grde stvari, ki so se zgodile na velikonočni ponedeljek v Pržanu, a vam povem, da v 11 mesecih pripora ne mine dan, da ne razmišljam o tem nesrečnem in žalostnem dogodku, a žal še danes ne vem, koga bi lahko še prosil za pomoč ali kaj bi lahko storil, da bi sebe in svoje bližnje obvaroval pred Petro in njeno kompanijo,« je še poudaril.

Boji se obsodbe

Ob tem je Kajfež pojasnil, da se je večkrat obrnil na policijo in socialno službo za pomoč, a so mu vsi obrnili hrbet, še nekateri prijatelji, ki jih ni mogel prepričati, da bi pričali njemu v prid. »Zagotavljam vam, da do tragedije v Pržanu ni prišlo načrtovano in tudi ne zaradi posojenega denarja ali kateregakoli drugega razloga, ki ga navaja tožilstvo,« je zatrdil. In zaključil s prošnjo, naj sodišče dobro pretehta primer in njegovo stisko, ki ga je pripeljala v pripor in na zatožno klop, ter izpostavil, da se boji obsodbe. »Še enkrat prosim, da dobro precenite moj primer, preden me živega pokopljete na Dobu,« je med drugim dejal. Sodba bo, kot rečeno, v sredo ob 13.30.