Legendarni jazzist

Obletnica smrti velikega Milesa Davisa

S.R./STA
28. 9. 2016, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Priznani jazzist se je leta 1946 rodil v mestu Alton v ameriški zvezni državi Illinois. Leta 1944 je začel študirati na newyorški glasbeni šoli Juilliard, a se je bolj kot študiju posvečal igranju v bebop skupinah, skupaj s Charliejem Parkerjem in drugimi priznanimi predstavniki omenjenega sloga.

outnow
Za njegov slog igranja je bil značilen mehak, topel ton in pogosta uporaba dušilca.

Danes mineva četrt stoletja od smrti ameriškega jazzovskega skladatelja in trobentača Milesa Davisa. Že z nonetom, ki ga je ustanovil leta 1948, je začel težiti k drugačnemu glasbenemu izrazu, prav tako pa je veliko prispeval k nastanku cool jazza. 

Wikipedija
Navdihovali so ga glasbeniki, kot so bili James Brown, Jimi Hendrix ter zasedba Sly and the Family Stone.

Davis je leta 1948 ustanovil svoj ansambel, ki se je od bebopa usmerili k modernejšemu glasbenemu izrazu. Nonet so sestavljala za tedanji čas nenavadna glasbila, kot sta francoski rog in tuba, njegova člana pa sta bila tudi Gerry Mulligan in Lee Konitz. Davis je težil k temu, da bi z malo instrumenti dosegel orkestrski zvok. Med letoma 1950 in 1955 je Davis v različnih manjših skupinah snemal za založbi Prestige in Blue Note.

V letu 1955 je nastal Davisov legendarni kvintet, ki so ga sestavljali še a John Coltrane (tenor saksofon), Red Garland (klavir), Paul Chambers (kontrabas) in Philly Joe Jones (bobni). Davis se je v tem času začel izogibati ritmični in harmonični kompleksnosti ter je začel igrati dolge, povezane (legato) melodične linije, nastali so zametki modalnega jazza, navaja slovenska Wikipedia. Zaradi nestabilnosti je Davis zasedbo leta 1957 razpustil, leto kasneje pa je glasbenike ponovno združil v sekstetu. Članom se je na alt saksofonu pridružil Julian Adderley.

Sodelavce je izbiral glede na glasbene faze, ki so ga zanimale. Poleg rocka so ga pritegnili tudi blues, pop, punk ter ljudske godbe.

V poznih 50. in zgodnjih 60. letih je Davis posnel serijo albumov z Gilom Evansom, na katerih je igral tako krilni rog kot trobento. Po letu 1960 je eksperimentiral s kombinacijo jazza in rocka. Sicer je v različnih obdobjih sodeloval z zelo različnimi glasbeniki. 

Po priznanemu albumu Milestones (1958) je Davis v svojem sekstetu Garlanda in Jonesa zamenjal z Billom Evansom in Jimmyem Cobbom, Gila Evansa pa z Wyntonom Kellyjem. Marca in aprila 1959 je Davis s svojim novim sekstetom in Billom Evansom ponovno vstopil v studio ter posnel Kind of Blue, njegov najbolj znan, najbolj prodajan in po presoji mnogih najboljši album.

Poleg že omenjenih za Davisove najpomembnejše albume po navedbah Velikega svetovnega biografskega leksikona veljajo tudi: Birth Of The Cool (1949), Miles Ahead (1957), In A Silent Way (1969), Bitches Brew (1969), We Want Miles (1981) in Amandla (1989). Prejel je več nagrad grammy, tudi za življenjsko delo, in bil imenovan za viteza francoske legije časti. Njegova zvezda krasi hollywoodski pločnik slavnih.

Pri založbi Sony, kjer je glasbenik tudi izdajal albume, so obletnico njegovega rojstva okronali z vzpostavitvijo interaktivne spletne strani The Universe of Miles Davis. Ta dokazuje, da je Davisova glasbena zapuščina danes še kako živa.

Davis se je na vrhuncu plodovite glasbene kariere v poznih 70. letih nenadoma umaknil iz javnosti. Otopel od bolečin in analgetikov se je utapljal v spominih na slavo ter nekdanjo ljubezen in muzo Frances Taylor. Življenje in delo velikega glasbenika sta navdahnila igralca Dona Cheadla, da je, kot so zapisali v ljubljanskem Kinodvoru, režiral "divje vznemirljiv, ganljiv in z glasbo prežet film" Miles Ahead (Milje pred drugimi).

Glasbenik, ki je imel med svojo kariero tudi težave z drogami in z zakonom, je 28. septembra 1991 umrl v kalifornijski Santa Monici za posledicami kombinacije zastoja srca, pljučnice in odpovedi dihanja. Tega leta je 31. marca tudi prvič in zadnjič nastopil v Sloveniji, in sicer na Ljubljanskem jazz festivalu.

Davis bi 26. maja letos dopolnil 90 let.