PEN

Evald Flisar je odstopil

J.P./STA
16. 7. 2016, 08.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predsednik slovenskega centra PEN Evald Flisar je odstopil s svojega položaja. Flisar, ki je odstopil po izbruhu afere glede njegovega spornega načina komunikacije z mlado kritičarko Anjo Radaljac, je odstopno izjavo v vednost poslal tudi predsednici mednarodnega PEN Jennifer Clement, piše časnik Delo.

Wikipedija
Flisar je očitke zavrnil in med drugim navedel, da je sporne izjave zapisal, ker je mislil, da komunicira na prijateljski ravni.

Afera je izbruhnila po objavi elektronske pošte med kritičarko Anjo Radaljac in Flisarjem na spletni strani Radia Študent. Ta je sprožila peticijo s pozivom k odstopu Flisarja s položaja predsednika slovenskega centra PEN, ki je bila minuli petek objavljena na spletnem portalu Airbeletrina in jo je podpisalo več kot 400 oseb. V njej so podpisniki Flisarju očitali nedopustno, seksistično vedenje.

Flisar je očitke zavrnil in med drugim navedel, da je sporne izjave zapisal, ker je mislil, da komunicira na prijateljski ravni.

Tako upravni odbor (UO) slovenskega centra PEN kot članice ožjega odbora Mire - ženskega odbora slovenskega centra PEN so obsodili "medijski linč" Flisarja ter hkrati opozorili na neprimerno komunikacijo predsednika slovenskega PEN.

Flisar je očitke zavrnil in med drugim navedel, da je sporne izjave zapisal, ker je mislil, da komunicira na prijateljski ravni.

Še en odstop

Ker UO slovenskega centra PEN ni jasno obsodil diskriminatornega vedenja Flisarja, je v sredo z mesta sekretarke in članice upravnega UO slovenskega PEN odstopila založnica in pisateljica Tanja Tuma.

Spletni portal Airbeletrina pa je UO slovenskega PEN očital, da se je postavil na stran storilca in ne žrtve.

Uredništvo Airbeletrine: Ni šlo za obračun s Flisarjem, marveč s seksizmom 

V slovenskem centru PEN predsednika lahko izvolijo samo člani na občnem zboru članstva. V skladu z dozdajšnjo prakso upravni odbor nekoga iz svojih vrst imenuje za predsedujočega slovenskega centra PEN, njegova naloga pa je voditi sprotne zadeve in predvsem pripraviti občni zbor

Po odstopu Flisarja z mesta predsednika slovenskega PEN so na Airbeletrini, ki je sprožila peticijo za njegov odstop, zapisali, da ni šlo za obračun z njim, marveč s seksizmom in nedopustnim načinom komunikacije in delovanja. Kot je povedal podpredsednik slovenskega PEN, bo do občnega zbora center vodil nekdo iz vrst upravnega odbora.

"Čeprav sam za odstop navaja druge razloge od tistih, zaradi katerih smo ga k odstopu pozvali, nas veseli, da se po dobrem tednu dni, ko smo sprožili peticijo za njegov odstop, stvari umirjajo," so zapisali na uredništvu Airbeletrina.

Flisar je vodenje slovenskega centra PEN prevzel marca leta 2015. Med letoma 1995 in 2000 je vodil Društvo slovenskih pisateljev. 

In še: "Gre za enega prvih, če ne celo za prvi odstop, ki se je v Sloveniji zgodil zaradi seksizma. Vemo, da to ne pomeni, da smo seksizem ali spolno diskriminacijo z današnjim dnem odpravili, lahko pa se nadejamo, da bo komunikacija v kulturniških krogih postala dostojnejša, s tem pa bo morda lahko pripomogla tudi k strpnejšemu in bolj profesionalnemu diskurzu na splošno."

Eden najbolj branih slovenskih pisateljev

Flisar velja za enega najbolj branih slovenskih pisateljev. Njegov Čarovnikov vajenec je doslej izšel v devetih izdajah v skupaj 65.000 izvodih. Njegova dela so prevedena v 36 svetovnih jezikov. Za svoje delo je bil osemkrat nominiran za kresnika in šestkrat za Grumovo nagrado. Prejel je nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado za življenjsko delo in trikrat Grumovo nagrado.