Baletna predstava

Kitajski balet navdušil s Konfucijem

b.p.
15. 7. 2016, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljubljana Festival je te dni na svojih prizoriščih gostil kitajsko nacionalno operno in plesno gledališče, ki se je slovenski javnosti predstavilo z baletno predstavo Konfucij.

mediaspeed
Kitajsko nacionalno operno in plesno dramsko gledališče je v svoji polstoletni zgodovini postavilo na oder več kot sto predstav.

Kitajsko nacionalno operno in plesno dramsko gledališče deluje pod pokroviteljstvom ministrstva za kulturo Ljudske republike Kitajske in je v svoji polstoletni zgodovini postavilo na oder več kot sto predstav. In zdaj je slovito gledališče gostovalo tudi na našem Ljubljana Festivalu, kjer so uprizorili baletni spektakel Konfucij.

mediaspeed
Direktor Ljubljana Festivala Darko Brlek v družbi kitajskih umetnikov in koreografinje baleta Konfucij Dexin Kong.

Gre za spektakularno plesno predstavo o starodavnem kitajskem filozofu, ki je živel v 6. in 5. stoletju pr. n. št. Balet Konfucij ima formalni uvod, štiri dejanja in epilog, brez pavze traja poldrugo uro. Čeprav dvorana ni bila polno zasedena, so gledalci vsem nastopajočim na odru na koncu namenili stoječe ovacije, in to za čisto vse, od solistov do popolnoma usklajenega baletnega ansambla.

V glavnih vlogah so na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma nastopili priznani kitajski umetniki Yang Hu, Xuehan Shi, Yu Yu in Haifeng Guo, ki jih je po predstavi sprejel tudi veleposlanik Ljudske republike Kitajske, njegova ekscelenca gospod Ye Hao. Vsi so se strinjali, da je bila predstava popolna – od režije do prefinjene in usklajene koreografije, fascinantne in slikovite kostumografije, pisane scenografije, svetlobnih efektov in glasbe.