Ljubljana Festival

Otello s slovitim JOSÉJEM CURO

b.p.
8. 7. 2016, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ljubljana Festival je postregel s spektakularno opero Otello, ki so jo v ljubljanski operni hiši premierno predstavili januarja, le da je tokrat naslovno vlogo odpel argentinski tenorist José Cura.

mediaspeed
Otello, opera v štirih dejanjih, je navdušila v celoti, tako zaradi odličnih pevcev kot zaradi scene in kostumov.

Ob 400. obletnici smrti Williama Shakespeara je ljubljanska Opera s Cankarjevim domom januarja premierno postavila na oder Verdijevega Otella, ki ga je na podlagi Shakespearove drame predelal v libreto Arrigo Boito.

mediaspeed
Direktor festivala Darko Brlek je vesel in ponosen, da je v Ljubljano pripeljal argentinskega zvezdnika Joséja Curo.

Ob priložnosti gostovanja predstave na Ljubljana Festivalu pa so naslovno vlogo namenili izjemnemu tenoristu, argentinskemu pevcu, skladatelju, dirigentu in producentu Joséju Curi, ki slovi kot izvrsten interpret Verdijevih opernih junakov, leta 1997 pa je zaslovel prav kot Otello. Na odru je v vlogi Desdemone blestela priznana operna pevka Martina Zadro, kot dirigent pa je svoje delo odlično opravil Jaroslav Kyzlink

LJUBEZENSKA ZGODBA

Verdijeva glasbena drama je zgodba o ljubezni, zavisti, maščevanju in stopnjevanem ljubosumju, ki Otella zanese celo tako daleč, da umori svojo sicer zvesto soprogo Desdemono. Bil je žrtev nevoščljivega Jaga, ki ga je napeljal v zmotno prepričanje o Desdemonini naklonjenosti Cassiu. Tragični junak Otello ob koncu spozna, da je bil do svoje tedaj že mrtve soproge krivičen, in obupan tudi sebe zabode v smrt.