Pod drobnogledom

Nadzor zaradi anonimke

pk
8. 7. 2016, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Vipavski dolini se je aprila veliko govorilo o anonimnem pismu, ki je opozarjalo na nevzdržne razmere dela v ajdovskem živilskem obratu. Inšpektorat za delo je zato opravil nadzor.

STA
Je odkrila kakšne nepravilnosti?

nogi so se od takrat spraševali, ali so očitki iz pisma – opozorilo je predvsem na zelo obremenjene slaščičarke; delale naj bi preko urnika, prejemale minimalno plačo, nadrejeni pa naj bi jim celo grozili – resnica in so razmere za zaposlene res tako težke ali morda kdo kuje zaroto. Odgovor na to lahko dajo ugotovitve inšpektorjev.

So očitki utemeljeni?

»Inšpektorat je delodajalcu izdal odločbo, s katero mu je odredil odpravo ugotovljenih nepravilnosti glede razporejanja delovnega časa, in mu glede navedenega izrekel tudi opozorilo v skladu z zakonom o prekrških,« so sporočili z inšpektorata.

STA
Vodstvo obrata se je skupaj s predstavniki sveta delavcev sestalo z zaposlenimi in se odkrito pogovorilo z njimi.

Mlinotest smo zaprosili za podrobnosti v zvezi z nadzorom. Želeli smo namreč izvedeti, ali so inšpektorji ugotovili, da kaj od tega, na kar je anonimka namigovala, drži, ali ne. Izkazalo se je, da očitki očitno nimajo podlage.

Sporočili so nam namreč, da so ugotovili le manjšo nepravilnost glede delovnega časa; pri dveh zaposlenih je prišlo do manjšega odstopanja pri delovnem času. »V enem primeru za pol ure in v drugem primeru za dve uri in pol. Drugih nepravilnosti v inšpekcijskem nadzoru ni bilo ugotovljenih,« so pojasnili. Povedali so tudi, da so v podjetju takoj poskrbeli, da podobnih odstopanj v prihodnje ne bo več.

Prilagoditve zaradi selitve

STA
Mlinotest sicer posluje dobro, zato so, kar je v Sloveniji trenutno sicer redkost, 70 odstotkom zaposlenih plače povišali za najmanj 70 evrov bruto.

Dodajajo pa, da je obrat slaščičarne, na katerega so se pisni očitki nanašali, v zadnjih mesecih doživel kar nekaj sprememb, saj so preselili proizvodnjo in jo tehnološko posodobili. »Posledično je prihajalo do odmikov od običajnega dela in do nujnosti prilagoditve novim okoliščinam. Vodstvo obrata se je skupaj s predstavniki sveta delavcev sestalo z zaposlenimi in v odkritem pogovoru oblikovalo točke in področja želenih sprememb, ki se že izvajajo, veliko jih je tudi že uresničenih: urejen in ustaljen je delovni čas, dokompletirana je oprema, ki je za proizvodnjo potrebna, svoje delo je nastopil novi vodja obrata. V času od sprejetja dogovora nismo prejeli nobene pritožbe, delo poteka nemoteno in uspešno,« še sporočajo iz Mlinotesta.

Pritožb je malo

Tako poslovodstvo kot predstavniki sveta delavcev so vedno odprti za vprašanja, pojasnila ali kakršnekoli pritožbe zaposlenih, dodajajo v ajdovski družbi, vendar poudarjajo, da tega zares ni veliko in da vse primere rešujejo sproti ter v zadovoljstvo vseh. V posameznih primerih pritožb pa nikoli ne gre za kršitve zakonodaje; to po njihovih zagotovilih v podjetju dosledno spoštujejo.