Provokativni film

Jernej Šugman obležal v mlaki krvi

bp
5. 7. 2016, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Priznani filmski ustvarjalec Damjan Kozole bo ta teden na Češkem premierno predstavil šokantni celovečerec Nočno življenje, ki govori o tem, da so ponoči ob ljubljanski vpadnici našli znanega odvetnika, ki je napol zavesten leži na pločniku, po telesu pa imel številne pasje ugrize.

vertigo film
Nočno življenje

Celovečerni film Nočno življenje je Kozoletov deveti igrani celovečerni film in prvi, ki se bo prikazal v glavnem tekmovalnem programu filmskega festivala v Karlovih Varih.

Film govori o tem, kako se življenje premožnega poročenega para v trenutku korenito spremeni. Medtem ko je mož v kritičnem stanju po nesreči, ki se je pripetila v čudnih okoliščinah, žena poskuša razumeti položaj in rešiti, kar se rešiti da, pri tem pa se sreča s šokom in svojimi najglobljimi strahovi. V eni noči prekrši vse moralne vrednote, ki jih zagovarja v življenju. Scenarij za film sta napisala Damjan Kozole, ki je film tudi režiral, in Ognjen Sviličić.

Režiser Damjan Kozole bo s filmom Nočno življenje sprožil veliko provokacijo.

Navdih za film je Kozole dobil ob smrti Saše Baričevića. »Baričevićeva smrt je sprožila največjo medijsko afero v zgodovini Slovenije: bilo je ogromno teorij, špekulacij, člankov in spletnih komentarjev. Bolj ko s tem, kaj se je v resnici zgodilo, se moj film ukvarja z idejo, kje so meje človekove intime. Ob spremljanju te afere sem se vprašal, kaj je huje, če te raztrgajo psi ali če te raztrgajo ljudje. To je bila izhodiščna ideja za film,« je povedal režiser.

»Ponoči najdejo ob ljubljanski vpadnici znanega odvetnika, napol zavesten leži na pločniku, po telesu ima številne pasje ugrize. Zdravniki se v kliničnem centru v Ljubljani borijo za njegovo življenje, njegova žena pa se sreča s šokom in svojimi najglobljimi strahovi. V eni noči prekrši vse moralne vrednote, ki jih zagovarja v življenju. To je film o družbi, v kateri je gonilna sila strah. Ne ponuja preprostih rešitev, govori o tem, kako so naša življenja krhka in kako je vse povezano. Govori o tem, da živimo v družbi, v kateri se nikoli nič ne razjasni. Govori tudi o tem, da se nekaterih ran ne da zaceliti. Ker ljudje grizemo huje kot psi,« je še povedal Damjan Kozole.