Premiera v Drami

Macbeth ali spektakel strasti

B. P.
25. 4. 2016, 23.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V ljubljanski Drami so na predvečer 400-letnice Shakespearove smrti premierno uprizorili dramo Macbeth, kjer v glavni vlogi blesti vedno odlični Bojan Emeršič.

mediaspeed
Aljaž Jovanovič in Zvone Hribar sta si takole čestitala za uspešno premiero na odru Male Drame.

Festival Živel Shakespeare!, ki so ga v ljubljanski Drami pripravili ob 400. obletnici smrti Williama Shakespeara, je prav na datum njegove smrti postregel z zaključnim dejanjem, premiero tragedije Macbeth v režiji Igorja Pisona.

Gre za spektakel strasti, ki botruje realizaciji radikalnega zla in ga lahko interpretiramo kot raziskavo anatomije najtemnejših zločinov. 

Shakespearov Macbeth, ki naj bi nastal leta 1606, je ena tistih iger, ki posegajo v najgloblje človekove temine in razgaljajo motive najokrutnejših dejanj. Gre za spektakel strasti, ki botruje realizaciji radikalnega zla in ga lahko interpretiramo kot raziskavo anatomije najtemnejših zločinov. Zlo je v Macbethu srhljivo, a čudno privlačno, z njim je prepojen ves svet, od intime med naslovnim junakom in njegovo "nedolžno" soprogo do državniških zadev kot tudi dogodkov v naravi. Tokratno uprizoritev v ljubljanski Drami je zaznamoval prav pogled prek intimnega; s postavitvijo dogajanja v zasebnost dnevne sobe ali kuhinje in s koncentratom protagonistov predstavlja Macbeth z vsemi okrutnostmi in paradoksi vivisekcijo današnjih odnosov in spektakel zla prek najmanjše družbene celice. V drami nastopajo Bojan Emeršič (Macbeth), Barbara Cerar (Lady Macbeth), Iva Babić, Rok Vihar, Zvone Hribar in Klemen Janežič.