Škocjanski vrtec poln

Sprejeli vse otroke?

Lidija Markelj/Dolenjski list
25. 4. 2016, 22.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Število učencev v OŠ Frana Metelka Škocjan raste že kar nekaj let, prav tako na Podružnični šoli Bučka. To je za občino razveseljujoče, saj kraj ostaja "živ", a obenem prinaša težave s predšolskim varstvom.

Lidija Markelj
Deset let je letos od obnove škocjanske osnovne šole, kar bodo proslavili na zaključni šolski prireditvi. Izšla bo posebna izdaja šolskega glasila.

Kot pravi ravnateljica šole Irena Čengija Peterlin, je pomladanski vpis zelo velik, največji doslej – v vrtec želi jeseni kar 53 otrok. Deset od teh jih gre na Bučko, kjer so pred dvema letoma odprli nov vrtec, in tam bosta oba oddelka polna, za vse preostale pa v Škocjanu ne bo prostora. "Ob upoštevanju povečanja normativa za dva na oddelek bo treba zavrniti 16 otrok, sicer 20. Tega si seveda ne želimo in takoj smo obvestili občino, da skupaj poiščemo ustrezne rešitve," pravi ravnateljica, ki obenem pove, da vrtec že zdaj zaseda dva šolska prostora, ki šoli zelo primanjkujeta, tako da se trudijo z organizacijskimi rešitvami normalno uresničevati šolski program. Če bo treba v naslednjem šolskem letu upoštevati še novo zakonsko odločbo o prostorskih normativih, pa bo problem še večji. Škocjanski vrtec, zgrajen v osemdesetih letih, ima le manjše igralnice, tudi igralnih površin, ki bi se tu lahko upoštevale, nima.

Lidija Markelj
Ravnateljica šole in vrtca Irena Čengija Peterlin opozarja na prostorsko stisko.

Rešitev v župnijskem domu? 

Župan Jože Kapler se zaveda, da bo treba za vrtičkarje še letos poiskati začasno rešitev, kar pomeni odprtje enega oddelka izven šolskih in vrtčevskih prostorov, "saj ne želimo zavrniti nobenega otroka. To bi bilo za kraj slabo." Možnost vidijo v župnijskem domu v Škocjanu, kjer je predšolsko varstvo nekoč že začasno potekalo, zato se pogovarjajo z župnikom. Dolgoročno pa župan vidi rešitev v dograditvi dveh oddelkov vrtca ob obstoječem, za kar ima občina projekt narejen, tudi gradbeno dovoljenje je pridobljeno, le denar še manjka.

Kot so se strinjali tudi svetniki na občinski seji, bo treba sredstva - projektantska ocena projekta je okrog 257 tisoč evrov brez davka - zagotoviti z rebalansom proračuna še letos, da se jeseni lahko pristopi k zadevi. Gradnja naj ne bi vplivala na potek učnega programa. Po projektu sta predvidena dva nova oddelka in dodatne igralne površine - razmislili bodo še, ali ne bi na tem prostoru morda raje oblikovali tretjega oddelka. Bo pa morala na račun dograditve vrtca počakati temeljita in tudi nujna prenova kanalizacijskega sistema v šoli, ki naj bi predvidoma stala sto tisoč evrov.

Hrano vozili starejšim 

Šola je lani dobro poslovala in leto zaključila s 40 tisoč evri presežka prihodkov nad odhodki. Povečanje prihodkov šola beleži na področju najemnin, saj je njihova telovadnica, obnovljena leta 2014, že septembra razprodana do maja in skoraj nikoli prazna, ter na račun kuhinje. Veča se število otrok, ravno tako že skorajda vsi v šoli kosijo, zlasti odkar je kosilo subvencionirano. Zato bodo zaposlili dodatnega kuharja.

Odločili pa so se tudi, da bodo od 3. maja dostavljali kosila tudi zunanjim uporabnikom, zlasti starejšim občanom, ki sami ne morejo več poskrbeti zase. Kosila bo razvažal njihov hišnik. Kosilo bo stalo 4,54 evra brez davka, dostava pa bo do enega kilometra brezplačna, potem bodo računali pavšal 0,50 evra na obrok - ne glede na to, v kateri konec občine ga bo hišnik odpeljal in kolikim. Kot pravi ravnateljica, bo vsaj za zdaj tako, saj njihov namen ni služenje, le stroške s prevozom bi radi imeli pokrite; če bo praksa pokazala drugače, pa se tudi še kaj spremeni.