Po umoru Erjavca

Še vedno živi v strahu pred krvnikom

Janja Ambrožič/Dolenjski list
25. 4. 2016, 20.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Od umora Jureta Erjavca s Sel pri Dolenjskih Toplicah so minila štiri leta. Morilec je že v zaporu, zdaj pa je roka pravice dosegla še Tomaža Kristana iz okolice Straže, ki mu je pomagal po kaznivem dejanju.

Janja Ambrožič
Tomaž Kristan je povedal, da ga je še vedno strah tako zase kot za svoje bližnje.

Ker je bil 25-letni Kristan ključna oseba pri razjasnitvi umora Erjavca, je bilo novomeško tožilstvo, s katerim je sklenil sporazum, zelo milostno z njim. Temu sporazumu je sledil tudi okrožni sodnik Boštjan Kovič in tako mu je sodišče izreklo eno leto zapora, ki se izvrši tako, da obsojenec v roku dveh let opravi 730 ur dela v splošno korist (en dan zapora sta dve uri dela), kar pomeni, da bo dejansko ostal na prostosti.

Kje bo delal, še ni znano, najverjetneje v okoliškem javnem zavodu oziroma organizaciji. Sodnik je pojasnil, da bo izvajanje kazni potekalo v sodelovanju s centrom za socialno delo, ki bo izvajal tudi nadzor.

Ovadil Pluta

Mnogi se še spomnijo, da je bil Erjavec dve leti pogrešan, neuspešno ga je iskala vsa Dolenjska, potem pa so po Kristanovi zaslugi truplo našli v vodnjaku ob zapuščeni zidanici na Dolnjem Suhorju. Kristan je vedel, kaj se je dogajalo usodnega 25. februarja 2012, in pod bremenom slabe vesti je spregovoril.

Takoj se je v priporu znašel Erjavčev krvnik Miran Plut, ki je bil že lani spoznan za krivega in je zaradi umora na prestajanju 23-letne zaporne kazni na Dobu. Ves čas njegovega sojenja je bilo jasno, da bo po pravnomočnosti tiste sodbe na vrsto prišel tudi Kristan, ki je bil usodne noči z Erjavcem in Plutom.

Pomagal pri prevozu

Lani, ko je na sojenje prišel kot priča, je povedal, da so se kritične noči odpeljali v gozdiček pri Velikem Podljubnu, kjer sta Plut in Erjavec izstopila iz avta ter izginila med drevjem. Kristan ni šel z njima, je pa v daljavi slišal štiri ali pet strelov. K njemu se je vrnil samo Plut in mu rekel, da Jureta ni več. "Bilo me je strah, a nisem dovolil, da bi truplo naložila v moj avto, zato sva šla po njegovega v Novo mesto. Vrnila sva se, truplo zavila v folijo in potem sva se vsak s svojim avtomobilom odpeljala v Dolnji Suhor," je povedal Kristan.

Tam sta truplo odvrgla v vodnjak ob zapuščeni zidanici, nekaj sto metrov stran od vinograda in zidanice Plutove mame. Morilec je zaklenil pokrov (ključ so policisti našli pri njem doma), Kristanova naloga po tistem pa je bila, da se je znebil Juretovega mobilnega telefona, ki ga je razstavil in vrgel v Krko.

Strah ga je 

Na naroku je Kristan povedal, da ga je zaradi vsega, kar se je zgodilo, še vedno strah. "Čeprav je Plut v zaporu, ima široko mrežo po Sloveniji. Ko sem spregovoril, mi je odleglo, vendar imam ob misli na ta dogodek še vedno slabe občutke," je rekel mladenič, ki trenutno še živi pri starših, ima pa redno službo in se želi v prihodnosti osamosvojiti.