Kultura

In zlati globus lahko dobi?

M.V.
12. 12. 2015, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Združenje tujih dopisnikov Hollywooda je objavilo nominacije za 73. podelitev filmskih in televizijskih nagrad zlati globus, ki jih bodo podelili 10. januarja v hotelu Beverly Hilton.

zimbio
Podelitev bo že četrtič vodil Ricky Gervais.

Največ nominacij je dobila romantična drama Carol, veliko pozornosti pa vzbuja tudi film o finančni krizi Velika poteza. Film Carol je nominiran za najboljšega v kategoriji drame, Velika poteza pa v kategoriji glasbenih filmov ali komedij. Za Carol so nominacije dobili tudi Cate Blanchett za glavno žensko vlogo, Rooney Mara za stransko žensko vlogo in režiser Todd Haynes. Štiri nominacije je dobil tudi film Alejandra Inarrituja Povratnik, ki pripoveduje o preživetju v ameriški divjini z Leonardom DiCapriem v glavni vlogi, ki je dobil nominacijo za glavno moško vlogo v drami.

Presrečni nominiranci

Zlati globusi so poznani kot znanilci dobitnikov najbolj prestižnih filmskih nagrad oskarjev, zato lahko že zdaj sklepamo, kdo bo letos prišel v poštev za dobitnika zlatega dečka.

Pisane televizijske nagrade

Na strani televizijskih nagrad so se tokrat najbolje obnesla spletna podjetja Netflix, Amazon in Hulu s serijami Fargo, Mr. Robot, Outlander, Transparent, American Crime in Wolf Hall. V kategoriji najboljšega dramskega filma so nominirani tudi filmi Pobesneli Max: Cesta besa, Soba in Spotlight. Med glasbenimi filmi ali komedijami pa Joy, Marsovec, Vohunka in Razuzdanka. Bryan Cranston je dobil nominacijo za glavno moško dramsko vlogo v filmu Trumbo, poleg njega pa tudi Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (Dansko dekle) in Will Smith (Concussion). Na zlatega globusa lahko v isti, vendar ženski kategoriji računajo še Brie Larson (Soba), Saoirse Ronan (Brooklyn) in Alicia Vikander (Dansko dekle).

Igra prestolov in Imperij

Za zlatega globusa v kategoriji najboljših dramskih televizijskih serij so nominirane Empire, Mr. Robot, Igra prestolov, Outlander in Narcos. Igralske nominacije za glavne moške vloge pa so pri tem dobili Liev Schreiber (Ray Donovan), Wagner Moura (Narcos), Bob Odenkirk (Better Call Saul), Rami Malek (Mr. Robot) in Jon Hamm (Oglaševalci). Za glavne ženske vloge v tej kategoriji na nagrado računajo Taraji P. Henson (Empire), Viola Davis (How to Get Away With Murder), Robin Wright (Hiša iz kart), Caitriona Balfe (Outlander) in Eva Green (Penny Dreadful).

Podelitev bo vodil Ricky Gervais

Podelitev zlatih globusov bo januarja že tretjič do zdaj vodil Ricky Gervais. Lani si je prenos televizije NBC ogledalo 19,3 milijona gledalcev, glavni nagradi pa sta osvojila drama Fantovska leta in komedija Grand Budapest Hotel.