Kultura

Že dve desetletji predstav

Gabrijel Toplak
8. 12. 2015, 20.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Direktor gledališča Peter Srpčič je prepričan, da so v tem času upravičili svoj obstoj ter z odigranimi predstavami vsem dokazali, da lahko tudi malo gledališče postane kar veliko za slovenski kulturni prostor. Zahtevnejši projekti pa so odvisni od odločitve mestne občine kot ustanoviteljice.

sta
Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj, upa, da je usoda zavoda zdaj bolj varna.

Potem ko so ptujski svetniki 4. decembra 1995 sprejeli odlok o ustanovitvi Mestnega gledališča Ptuj, so pred dnevi tovrstni jubilej počastili s pogovori z nekaterimi najvidnejšimi ustvarjalci odrske umetnosti v najstarejšem slovenskem mestu.

Brez festivalov monodrame in komornega gledališča 146 premier se je v tem času odvilo na ptujskem odru.

700.000 GLEDALCEV

»V dveh desetletjih smo upravičili svoj obstoj in dokazali, da lahko tudi malo gledališče postane kar veliko za slovenski kulturni prostor,« je dejal direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič. V tem času je na ptujskem odru nastalo 146 premier, odigrali so več kot 3000 ponovitev, ki si jih je doslej ogledalo več kot 700.000 ljudi.


VSE VEČJI RAZKORAK

Prvi mož gledališča upa, da je usoda zavoda zdaj bolj varna kot ob ukinitvi v prejšnjem stoletju. Med možnostmi in željami je namreč vse večji razkorak, saj sta obseg in kakovost ustvarjanja odvisna od omejenih sredstev. V zadnjih letih so zaradi pomanjkanja denarja ostali brez festivala monodrame in festivala komornega gledališča, ki ju želijo nekoč obuditi.


ŽELJA PO ANSAMBLU

V prihodnje računajo na kakšno dodatno zaposlitev v ustanovi, ki sicer nima lastnega igralskega ansambla, zato si pomaga z gostovanji in sodelovanjem v obliki koprodukcij. Želja po lastnem ansamblu po Srpčičevih besedah obstaja že od začetka, saj bi se lahko tudi sami lotili še zahtevnejših projektov.