Svet

Padec socialistične revolucije 21. stoletja?

STA
8. 12. 2015, 20.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Venezuelski opozicijski voditelji so danes zatrdili, da so si zagotovili dvotretjinsko večino v parlamentu. To bi jim omogočilo uvajanje ustavnih sprememb, s čimer bi omejili moč za zdaj še vladajočih socialistov.

Profimedia
Henrique Capriles slavi.

Opozicijsko zavezništvo Omizje za demokratično enotnost (MUD) je po navedbah opozicijskega voditelje Henriqueja Caprilesa osvojilo kvalificirano večino. Zatrdil je, da je MUD na nedeljskih volitvah osvojil 112 od 167 sedežev v parlamentu.

Venezuelska volilna komisija mora sicer še potrditi končne uradne rezultate. V ponedeljek so bili objavljeni delni rezultati, ki so pokazali, da je MUD osvojil 110 sedežev, trenutno še vladajoči socialisti pa 55. Niso pa še znani rezultati za zadnja dva sedeža.

Če bo trenutna opozicija dejansko dosegla 112 sedežev oz. dvotretjinsko večino, bo lahko razpisala referendum, začela z ustavnimi spremembami, zamenjala visoke sodnike in celo sprejela ukrepe za odstavitev venezuelskega socialističnega predsednika Nicolasa Madura.

Z nedeljskim volilnim porazom se končuje 16 let vladavine socialistov, ki jo je zaznamoval predvsem pokojni voditelj Hugo Chavez. Gre sicer za hud udarec Maduru, njegovi stranki in "socialistični revoluciji 21. stoletja", ki jo je začel Chavez, ocenjujejo analitiki.