Kultura

Cvitkovičev film Šiška Deluxe na velikih platnih po Sloveniji

sta
27. 10. 2015, 08.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Četrti celovečerni film Jana Cvitkoviča Šiška Deluxe gre danes v distribucijo po slovenskih kinematografih. Kot je za STA dejal Cvitkovič, si z ustvarjalci filma želi nasmejati vso Slovenijo. Posamezniki, ki so si film že ogledali, so po režiserjevih besedah uživali, kar je tudi namen filma - "v slovenski kisel prostor prinesti nekaj pozitivnosti".

STA
Jan Cvitkovič.

Zgodba je po režiserjevih besedah preprosta, njeno sporočilo pa je, da se sreča ne skriva v materialnih rečeh ampak v pristnih človeških odnosih. Film odslikava aktualno družbeno dogajanje v Sloveniji, saj Cvitkovič, kot je pojasnil, motive jemlje iz realnega sveta.

Film bo, kot meni Cvitkovič, nagovoril raznoliko občinstvo. To se mu je namreč razkrilo že v majhni raziskavi občinstva, ki jo je izvedel v Piranu na Festivalu evropskega in mediteranskega filma, kjer je bila nad filmom navdušena starostno zelo različna publika, od otrok do 70-letnikov, je pojasnil.

Filmska zgodba v ospredje postavlja tri prijatelje iz otroštva, ki se v svojih tridesetih preživljajo s priložnostnimi deli in se nekega dne odločijo, da bodo skupaj odprli picerijo. Grenko-sladka komedija pripoveduje preprosto zgodbo o navadnih ljudeh, ki si želijo samo najti svojo pot in imeti čim boljše življenje.

Film, ki je septembra odprl 18. festival slovenskega filma v Portorožu, je nastal v produkciji Perfo in v koprodukciji češkega Evolution Films ter makedonskega Kino Oko. Sofinancerji filma so Slovenski filmski center (SFC), Češki filmski fond in Makedonska filmska agencija. Posnet je bil tudi s pomočjo Filmskega studia Viba film.

V glavnih vlogah so zaigrali Žiga Födransperg, David Furlan in Marko Miladinovič, ob njih pa še Jana Prepeluh, Marjuta Slamič, Aleksander Rusić, Marijana Brecelj, Peter Arsovski in drugi. Producenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof, direktor fotografije Jure Černec, skladatelj Aleksander Pešut-Schatzi.