Kultura

Gospa naletela na pozabljeni zaklad Agathe Christie

J.P.
6. 10. 2014, 10.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Razrešena je še ena skrivnost slovite Agathe Christie – vemo namreč, kaj se je zgodilo z njenimi izgubljenimi diamanti, del bogastva pa bo ostal najditeljici.

Oboževalci slovite pisateljice bržda niso mogli verjeti, ko so izvedeli, da bodo šli diamanti, najdeni v eni od njenih starih skrinj, šli na dražbo v Londonu. Skupna vrednost nakita znaša zajetnih 17.000 evrov, med drugim pa bosta na dražbo šla tudi diamantna broška in diamantni prstan iz devetnajstega stoletja.

Zgodba o najdbi domnevno izgubljenega nakita pa je podobno zamotana kot nekatere od njenih zasvojljivih kriminalk. JenniferGrant, Angležinja in zagreta oboževalka Agathe Christie, je šla leta 2006 na dražbo v Greenway, dom Christijeve v Devonu. Tam je za star potovalni kovček, ki je pripadal pisateljičini mami, ClariMargaret, odštela dobrih sto evrov. Ko je prišla domov, je na dnu kovčka odkrila pritrjeno kovinsko skrinjico. Ker ni imela ključa, je skrinjica v kovčku več let nedotaknjena počivala pod stopnicami njenega doma. Vsake toliko je kateri od njenih znancev kovček zazibal z ene strani na drugo – takrat so lahko zamaknjeno poslušali, kako se nekaj premika v nedrjih zaklenjene skrinjice. »Skoraj si nisem želela, da bi skrinjico odprli, saj bi to pomenilo konec skrivnosti,« je pred dnevi povedala Jennifer.

Za dobrih sto evrov dobila pravo bogastvo.

Več let pozneje, bilo je ravno med izvajanjem popravil na njeni hiši, pa se je z lomilko spravila nad skrivnostno skrinjico. In res: notri jo je čakala denarnica zlatih kovancev, broška in prstan, katere je Agatha v svoji avtobiografiji popisala kot zapuščino svoje matere, s katero si je bila zelo blizu. Seveda je Jennifer kot prava poznavalka vedela, na kaj je naletela. Sedaj mora le počakati, da nekdo odšteje med 8.000 in 11.000 evri za broško in 4.000 in 7.000 evri za prstan. Ni slabo za sto evrsko naložbo.