Kultura

42. teden cvička je uspel

T.J.G./Dolenjski list
4. 6. 2014, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Že 42. teden cvička, ki je potekal od prejšnjega petka do nedelje v Kostanjevici na Krki na Dolenjskem, je kljub dvema vremensko bolj kislima dnevoma uspel.

Dolenjski list

Če so nekateri dvomljivci pomišljali, da vnovična selitev največje turistične prireditve na Dolenjskem, Tedna cvička, iz Novega mesta v Kostanjevico na Krki ni najboljša rešitev, so zagnani člani Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki in Zveza društev vinogradnikov Dolenjske dokazali, da je Kostanjevica pravzaprav idealna za takšne prireditve.

Vinogradniki so že s petkovo povorko dokazali, da znajo stopiti skupaj in da je Teden cvička praznik Dolenjske in najbolj prepoznavne dolenjske blagovne znamke – cvička.

V petek zvečer so na 42. tednu cvička za ambasadorja cvička imenovali Jožeta Žuro, ki je vodil Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske dva mandata, okronali pa so tudi letošnjega kralja cvička Janeza Colnarja, vinogradnika s Trške gore pri Novem mestu. Krono mu je predal dozdajšnji kralj cvička Robert Jarkovič, v soboto zvečer pa je krono predala tudi dozdajšnja cvičkova princesa Andreja Simeonov. Nova cvičkova princesa je postala Maja Žibert, 20-letna študentka Fakultete za turizem, Univerze v Mariboru, iz Bistrice pri Šentrupertu.

Dolenjski list

V nedeljo so se vinogradniki zbrali v Galeriji Božidar Jakac, kjer je bila skupščina Zveze društev vinogradnikov Dolenjske, v središču Kostanjevice pa se je nadaljevala zabava do mraka.