Kultura

Od bikca do prestižnih festivalskih nagrad

Gabrijel Toplak
4. 6. 2014, 20.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nadvse ustvarjalna umetnica iz Šmartnega ob Paki, ki z oblikovanjem gline med drugim dosega notranje zadovoljstvo, je naposled uresničila dolgoletno željo.

Gabrijel Toplak

»Čeprav nikoli ne vem, kaj bo nastalo, me ta vznemirjenost žene naprej, kar je pravi čar,« je začela pogovor Bernarda Kovačič, umetnica iz Šmartnega ob Paki, ki ji oblikovanje v glini ponuja možnosti za razvoj in izražanje ustvarjalnosti ter doseganje notranjega zadovoljstva.

Največkrat uporabi starodavno japonsko tehniko raku, ki omogoča atraktivne neponovljive vzorce, prepoznavna pa je postala tudi po izdelovanju zmajev, ki simbolizirajo prvo, drugo in tretjo nagrado občinstva na vseslovenskem festivalu narodnozabavne glasbe na Vurberku. Z njo se je novinar časopisa Svet24 pogovarjal na bolšjem sejmu v Izoli, kjer želi svoje ustvarjanje predstaviti tudi tujcem.

»V osnovni šoli so odkrili mojo nadarjenost, vendar me je življenje vodilo na drugačna pota. Pri dvainštiridesetih letih sem ostala brez službe in odločila sem se za samostojno pot. Po več tečajih sem zdaj prepoznavna po kiparstvu oziroma izdelovanju raznih glinenih izdelkov ter risanju na svilo in steklo,« razlaga in dodaja, da njeno delo zahteva veliko potrpežljivosti, najbolj prepoznavna pa je postala po izdelovanju bikcev, ki predstavljajo simbol uspeha in moči.

Pogosto dela po trenutnem navdihu, tudi če vidi kaj všečnega v naravi, vstane celo sredi noči in zapiše misel, niso pa ji tuje niti skulpture, goli raku, vaze, posode, nakit in podobno. Ustreže prav vsaki želji ljudi.

A ves trud, vztrajanje in predanost do ustvarjanja so se ji vendarle obrestovali. »Glede na to, da sem tudi velika ljubiteljica narodnozabavne glasbe, med drugim, tako za dušo, prepevam v skupini Prijatelji, izbrana pa sem bila tudi, da lahko letos že tretje leto zapored izdelujem zmaje za festival na Vurberku. Postal je eden od mojih najljubših izdelkov in res sem ponosna nase, da mi je to uspelo in da lahko sodelujem na tako prestižni prireditvi,« je povedala Kovačičeva.