Kultura

V Los Angelesu nocoj 86. podelitev oskarjev

STA/M.J.
2. 3. 2014, 08.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Los Angelesu bo danes zvečer po krajevnem času potekala 86. podelitev prestižnih filmskih nagrad oskarjev. Okrog 6000 članov ameriške Akademije za filmske umetnosti in znanosti je največ, po deset nominacij, podelilo filmoma Ameriške prevare in Gravitacija, sledi pa 12 let suženj z devetimi nominacijami. Prireditev bo vodila Ellen DeGeneres.

Reuters

Slovenski gledalci bodo podelitev lahko v živo spremljali na Planet TV, ki bo gostil tudi poseben studio z gosti, režiserjem Mitjo Okornom, novinarko Vesno Milek in modno oblikovalko Majo Ferme, ki se bo posvetila toaletam na rdeči preprogi.

Ameriške prevare, Gravitacija in 12 let suženj so favoriti za naslov najboljšega v lanskem letu, poleg njih pa je v tej kategoriji nominiranih še šest filmov. To so Klub zdravja Dallas, Nebraska in Kapitan Phillips, ki imajo skupaj po šest nominacij za oskarje, Volk z Wall Streeta ima pet nominacij, kakor tudi film Ona. V igri je tudi Philomena s štirimi nominacijami.

V tekmi za glavno žensko vlogo s svojo doslej že 18. nominacijo prihaja na podelitev Meryl Streep (August: Osage County), ki tekmuje z z Amy Adams (Ameriške prevare), Sandro Bullock (Gravitacija), Judi Dench (Philomena) in Cate Blanchett (Otožna Jasmine).

Glavni favorit za oskarja med moškimi v glavni vlogi je Matthew McConaughey (Klub zdravja Dallas), nagrado pa lahko poberejo tudi Christian Bale (Ameriške prevare), Chiwetel Ejiofor (12 let suženj), Bruce Dern (Nebraska) in Leonardo DiCaprio (Volk z Wall Streeta).

Steve McQueen (12 let suženj) tekmuje za režiserskega oskarja skupaj z Alfonsom Quaronom (Gravitacija), Alexandrom Paynom (Nebraska), Davidom O. Russellom (Ameriške prevare) ter Martinom Scorsesejem (Volk z Wall Streeta).