Slovenija

Norčujejo iz političnih, gospodarskih, športnih in kulturnih zapletov

STA/M.J.
2. 3. 2014, 08.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pustna vznesenost je v zadnjih dneh preplavila Slovenijo, tudi danes pa so na vrsti številne prireditve. V okviru tradicionalnega, že 54. Kurentovanja bodo na Ptuju pripravili mednarodno povorko, ki bo v mesto privabila več deset tisoč ljudi. Med najbolj obiskanimi pustovanji bo tudi tisto v Cerknici, kjer bo današnja povorka potekala v čast žabam.

Že 54. Kurentovanje, na katerem župan vsako leto za nekaj dni oblast preda princu karnevala, se je na Ptuju sicer začelo že minulo soboto in bo trajalo vse do torka, ko bo sledil pokop pusta in vrnitev oblasti županu.

Pustni karneval v Cerknici se bo začel "točno okoli 12.32 ure," na njem pa bodo obiskovalci lahko videli vse znamenite cerkniške maske od coprnice Uršule s Slivnice do zmaja Jezerkota iz Cerkniškega jezera. Sicer pa so letošnje leto v Cerknici poimenovali Žabje leto, zato bo današnja povorka potekala v čast žabam in njihovi kraljevi družini.

Pustno dogajanje bodo danes obeležili tudi v Narodnem domu Maribor. V Viru pri Domžalah pa se bo tradicionalni nedeljski pustni karneval začel ob 14. uri in 24 sekund, povorka pa bo šla po Bukovčevi cesti od Papirnice Količevo do Športnega parka Vir.

Med etnološko zanimivimi dogodki velja omeniti današnjo pustno sodnijo, ki predstavlja osrednje pustno dogajanje na Cerkljanskem. Najpomembnejši lik cerkljanske laufarije je "ta tierjest". S svojo razcefrano obleko spada v skupino arhaičnih mask, predstavljal pa naj bi duha umrlih prednikov. Zato je tudi njegovo naličje grozljivo, z velikim nosom in velikimi belimi zobmi.

Med najbolj zanimive pustne skupine sodijo tudi šenčurski Godlarji, ki se norčujejo iz političnih, gospodarskih, športnih in kulturnih zapletov ter škandalov, svoje stvaritve pa bodo ob 13.30 prikazali še v domačem Šenčurju.

V okviru Istrskega karnevala bo današnje osrednje dogajanje v Portorožu, kjer bo potekala že četrta pustna povorka. V Kostanjevici na Krki pa bodo v okviru tradicionalne Šelmarije in programa Prforcenhausa, ki letos obhajata 160-letnico, oklicali kurenta in priredili veliko pustno povorko.

Ob veselem razpoloženju, ki vlada te dni, velja opozorilo policije, da se med vožnjo ne nosi pustnih mask. Policisti bodo za zagotovitev večje varnosti udeležencev v prometu v pustnem času bolj pozorni tudi na druge kršitve, kot sta vožnja pod vplivom alkohola ter neupoštevanje omejitve hitrosti.