Svet

Makedonski premier sprejel predlog za predčasne volitve

STA/mv
2. 3. 2014, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Makedonski premier Nikola Gruevski je danes sprejel predlog za predčasne parlamentarne volitve v državi, ki jih je predlagala albanska koalicijska partnerka Demokratska unija za integracijo (DUI). Volitve novih poslancev naj bi izvedli skupaj s predsedniškimi volitvami 27. aprila, je napovedal Gruevski.

wikipedia
Nikola Gruevski

Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, je DUI predčasne parlamentarne volitve predlagala, potem ko jim v vladni koaliciji ni uspelo izbrati skupnega predsedniškega kandidata. Konservativna stranka VMRO-DPMNE, ki jo vodi Gruevski, je sicer danes na kongresu za svojega kandidata za predsednika države izbrala sedanjega predsednika Gjorgja Ivanova. A Ivanovu DUI nasprotuje. Zaradi tega vprašanja pa so se očitno povsem skrhali tudi odnosi znotraj vladne koalicije. Gruevski je stranki DUI in njenemu voditelju Aliju Ahmetiju očital, da želi z izsiljevanjem doseči pomembne položaje v državi. Očitno so v DUI zahtevali albanskega kandidata za predsednika, ki sicer samostojno najverjetneje ne bi imel nobenih možnosti, saj Albanci v Makedoniji predstavljajo "le" okoli četrtino prebivalstva.

Zadnje parlamentarne volitve so bile leta 2011

Zadnje parlamentarne volitve v Makedoniji so sicer potekale leta 2011 in predčasne bodo mandat parlamenta skrajšale za slabo leto. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave pa se kake večje spremembe ne obetajo; VMRO-DPMN uživa okoli 38 odstotno podporo, tudi DUI pa še vedno ostaja glavna albanska stranka, še poroča APA.