Slovenija

Židan z avstrijskim strokovnjakom na ogledu škode po žledolomu na Štajerskem

STA/mv
1. 3. 2014, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan si je danes skupaj z avstrijskim ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo, okolje in vodno gospodarstvo Andräjem Rupprechterjem ogledal škodo po žledolomu na Štajerskem. Potem ko so takoj po ujmi na pomoč priskočili že avstrijski gasilci, je Avstrija zdaj ponudila pomoč še pri popisu in odpravljanju škode.

Tadeja Ozebek/Facebook

"Pomoč tako Avstrije kakor nekaterih drugih držav nam dosti pomeni, saj prijatelje spoznamo takrat, ko smo v stiski," je po srečanju v Mariboru povedal Židan. Z avstrijskim kolegom sta si ogledala poškodovane gozdove v Staršah, predstavil pa mu je tudi podatke o škodi drugod po državi. Ti kažejo, da je poškodovanih 40 odstotkov slovenskih gozdov, kar pomeni sedem milijonov kubikov lesa, kar je enakovredno letnemu prirastu oziroma dvoletnemu poseku v slovenskem gozdu. "Trenutna ocena škode je 193,8 milijona evrov," je povedal Židan. "To je zelo velika naravna nesreča, zato je razumljivo, da pomagamo," je povedal minister Rupprechter in slovenskemu kolegu prenesel izraze obžalovanja in solidarnosti avstrijske vlade in prebivalcev ob tem tragičnem dogodku. Kot je dejal, imajo sami že veliko izkušenj na tem področju, saj so se pred leti med drugim soočali s poplavami in vetrolomom, in so pripravljeni te izkušnje deliti s Slovenci. "Seveda je tudi naš interes, da ti presežki lesa, ki so se zdaj nenadoma pojavili, nadzorovano pridejo na trg, da ne bi ogrozili stabilnosti trga, ne le na nacionalni ampak tudi evropski ravni," je priznal Rupprechter. Bojijo se tudi morebitnih posledic padlega lesa, npr. pojava lubadarja, ki bi lahko prizadel tudi avstrijske gozdove.

Avstrija ponudila pomoč pri popisu škode

Avstrija je Sloveniji med drugim ponudila pomoč pri popisu škode in ovrednotenju količin poškodovanega lesa, a je slovenski zavod za gozdove to delo v veliki meri že opravil. "V kolikor bodo potrebne kakšne operativne izmenjave informacij, tudi mogoče preverba kakšnega ukrepa, si pustimo na tej točki odprta vrata," je pojasnil Židan. Z ministrom sta se dogovorila, da bodo osnutek sanacijskega načrta, ki ga pripravlja zavod za gozdove, pregledali tudi avstrijski strokovnjaki in podali morebitne predloge. Avstrijski minister bo tudi omogočil slovenskemu zadružnemu sistemu, da si ogleda delovanje avstrijskega, tako na področju sečnje kot logistike in prodaje lesa. Če bo primanjkovalo tehničnih sredstev za sečnjo in spravilo lesa, bo te mogoče najti v Avstriji. Enako je z možnostmi za dodatna šolanja gozdarjev. "Avstrija nam je ponudila tudi dva strokovnjaka, ki bosta sodelovala pri pripravi ukrepov iz programa razvoja podeželja, s katerimi mi do sedaj nismo imeli izkušenj, to je obnavljanje proizvodnega potenciala gozdov in uvajanja preventivnih ukrepov. Zaradi tega že spreminjamo program razvoja podeželja in v srednjeročnem obdobju bomo imeli za to na voljo nekaj več kot 20 milijonov evrov in tukaj nam bo pomoč sosede zelo koristila," je še povedal Židan. Avstrija bo prav tako pomagala Sloveniji pri pogovorih z Evropsko komisijo zaradi začasnega deadministriranja v gozdu, ki bi jo v Bruslju lahko razumeli kot odstop od načela sledljivosti. Oba ministra sta današnji obisk ocenila kot zelo koristnega in se dogovorila, da se sredi leta ponovno srečata v Avstriji. Prav tako sta se zmenila, da se Rupprechter udeleži odprtja sejma v Gornji Radgoni.