Gospodarstvo

Koliko smo pripravljeni tvegati za pričakovani donos?

Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.
10. 10. 2019, 20.10
Posodobljeno: 23. 10. 2019, 15.04
Deli članek:

Blaise Pascal, francoski matematik, filozof in fizik, ki velja za enega največjih talentov v zgodovini matematike, je nekoč izjavil: »Vsa človekova nesreča prihaja iz ene same stvari: ne zna stati pri miru«.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Osebni arhiv
Katja Bogataj Kopriva, finančna svetovalka, Generali Investments d.o.o.

Ko se odločate za investiranje ali za varčevanje v vzajemnih skladih, se morate najprej vprašati, koliko tveganja ste pripravljeni sprejeti za pričakovani donos. Določite torej vaš subjektivni odnos do tveganja. Posameznik naj bi sprejemal le toliko tveganja, kolikor si ga lahko privošči, in ne na podlagi svojega odnosa do tveganja, temveč tudi glede na naravo svojih ciljev in finančnih razmer. Nenaklonjenost tveganju je težko ocenljiva osebna značilnost, zato je pred začetkom investiranja ali varčevanja priporočljivo, da se sami dodobra izprašamo; kaj želimo doseči z investicijo ali z varčevanjem, kolikšne izgube smo pripravljeni prenesti (5, 10 ali več odstotne), ne da bi bili ogroženi naši ključni cilji, in ali nas bo kakšna naložba stala mirnega spanca. Ko špekulirate, namesto da bi investirali ali ko se čustveno odzivate na povišano nihajnost delniškega trga, zmanjšujete svoje premoženje in ga večate nekomu drugemu.

Tveganje torej pomeni možnost oziroma verjetnost, da bo dejanski donos vaše investicije odstopal od pričakovanega donosa te investicije. Odstopanje je lahko v pozitivni smeri (povečanje sredstev oziroma premoženja) ali v negativni smeri (zmanjšanje sredstev oziroma premoženja). Toleranca glede tveganja je odvisna od posameznikove sposobnosti za spopadanje s potencialnim padcem vrednosti njegove naložbe. Z razumevanjem tveganja, povezanega z različnimi naložbenimi možnostmi, lahko vlagatelj izbere naložbe, ki najbolje ustrezajo njegovemu tveganju in osebnim okoliščinam. Ob tem se moramo zavedati, da investicije z nizkim tveganjem, kot so na primer bančni oziroma denarni depoziti ali denarni vzajemni skladi, omogočajo nižjo donosnost, kot višje ali visoko tvegane investicije, kot so delnice ali delniški skladi, ki nam lahko ponujajo večje možnosti za dolgoročno rast in višje donose naložb, ob seveda višji volatilnosti ali nihajnosti le-te.

Za primer lahko predstavim povprečnega vlagatelja, za katerega je povsem običajno obnašanje, da je zaradi volatilnosti ali nihajnosti delniškega trga prisotna nervoza, ne glede na to, kakšno tveganje je vlagatelj pripravljen sprejemati. Naravno je, da smo v situacijah povečane nihajnosti trga in ob tem tudi nihajnosti naše investicije, nemirni. Vendar pa je dobro vedeti, da lahko ohranite pozitivno perspektivo investiranja z upoštevanjem naslednjih šestih opomnikov.

Obdobja volatilnosti ali nihajnosti so normalna. Vsi trgi se gibljejo ciklično, torej rastejo in padajo. Kot že večkrat poudarjeno, na kratek rok ni samo poti navzgor. Do nje lahko pride le na dolgi rok, zato se vztrajnost poplača. Če pogledamo v zgodovino, se je od leta 1973 ameriški delniški indeks S&P500 znižal za več kot 10 odstotkov, vendar se nato povečal za osem krat.

Brez panike. Če dovolite, da vaša čustva narekujejo vašo strategijo vlaganja, je tveganje, ki ga ne smete sprejeti. Kratkoročne odločitve imajo lahko dolgoročne posledice za vaš portfelj. Potrpežljivost se poplača.

Poznajte svoj portfelj

Razumite svoje naložbe in kako različna sredstva predstavljajo različne cilje in končni izid. Upoštevajte časovni horizont glede tveganja in naložbe. Če se je spremenil, razmislite, in se pogovorite z osebnim finančnim svetovalcem o ponovnem uravnoteženju vašega portfelja. Diverzifikacija ali razpršenost portfelja lahko potencialno pomaga uravnotežiti tveganje med recesijo in hkrati ublažiti skrajna nihanja vrednosti portfelja.

Držite se svoje začrtane dolgoročne finančne poti. Spomnite se vašega finančnega načrta in vaših dolgoročnih ciljev in se jih držite. Disciplinirani naložbeni pristop je najboljša strategija za obvladovanje padcev na trgu in vam bo najverjetneje omogočila sodelovanje v donosu, ko se bodo trgi obrnili v rast.

Razmislite o priložnostih na delniškem trgu. Sodelujte s svojim finančnim svetovalcem, saj je lahko vsaka korekcija, volatilnost ali nihajnost na delniškem trgu, dobra nakupna priložnost.Padci na delniških trgih so lahko zelo boleči za povprečnega vlagatelja. Obenem pa lahko predstavljajo tudi eno izmed najboljših priložnosti za prihodnje nadpovprečne rezultate. To je nekakšen paradoks investiranja.

Niste sami

Vaš finančni svetovalec vam lahko pomaga, ko ga potrebujete. Lahko vas vodi skozi volatilna obdobja delniškega trga in je lahko neodvisen glas, ki vam pomaga ostati osredotočen na vaše dolgoročne cilje. Obojestransko sodelovanje se lahko na dolgi rok dobro obrestuje.

Pa srečno!