Shod

Protestniki v Ljubljani zahtevali enakost pred zakonom, zaščito pred zvermi in konec migracij

B.K./STA
10. 10. 2019, 18.13
Posodobljeno: 10. 10. 2019, 18.53
Deli članek:

Na prešernovem trgu v Ljubljani so se ob 17. uri zbrali številni protestniki, ki so na shodu naslovljenem Rešimo Slovenijo opozarjali na neenakost pred zakonom. Po ocenah SLS naj bi se zbralo okoli 5000 ljudi.

Bobo
Protest

Pred začetkom protesta so se nekateri ob 16. uri udeležili še maše za domovino, v cerkvi na Prešernovem trgu.

Bobo
Tone Kuntner

Shod je organiziralo 24 iniciativ, med njimi Zbor za republiko, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, iniciativa za zaščito podeželja pred napadi zveri, za ustrezno traso tretje razvojne osi, za zaščito Moravške doline, za zadostno količino pitne vode za Slovensko Istro, za kakovostno javno televizijo in civilna iniciativa proti migrantskemu centru v Beli Krajini, ter Slovenska ljudska stranka z nekdanjim mariborskim županom Francem Kanglerjem. Shoda so se udeležili tudi predstavniki parlamentarne Slovenske demokratske stranke, njen prvak Janez Janša je na shodu imel tudi govor.

Bobo
Janez Janša

Protestniki so na shodu predstavili 15 zahtev, med katerimi so enakost pred zakonom, zaustavitev nezakonitih migracij, dvig minimalne pokojnine, zaščita pred zvermi ter izgradnja 3. razvojne osi.

Bobo
Marjan Podobnik

Protestnike je sprejel predsednik Državnega sveta Alojz Kovšca, na shodu pa je nastopil pevec Oto Pestner. Govorili so še predsednik SLS Marjan Podobnik, kulturnik Tone Kuntner in politik Aleš Hojs.

Bobo
Oto Pestner

Bobo
Protest

Podobnik je shod označil kot domoljuben in protikorupcijski. Podpredsednica SLS Suzana Lara Krause pa je pojasnila, da so se zbrali, da opozorijo na težave in ponudijo boljšo možnost.

Kangler je v govoru med drugim izpostavil neenako obravnavo, v kateri lahko nekomu odpišejo milijone, drugega pa kaznujejo, ker je šel pomagat sosedu. Vladi je očital nespoštovanje odločb ustavnega sodišča. Premierju Marjanu Šarcu je očital, da jih ne sliši, in mu sporočil, da so tudi oni del Slovenije. In ko bo slišal njihov glas? "Preprosto, naj odstopi," je dejal in dodal.

Janša je dejal, da so v državi zavladala "dvojna merila in z njimi globoka država," in dodal, da so se tukaj zbrali, da "povemo, da je tega dovolj. Tu je začetek konca protislovenskega komedijanstva. (...) Od danes naprej nič več ne bo tako kot je bilo," je še dejal Janša.

Hojs je bil v govoru kritičen tudi do župana Mestne občine Ljubljane Zorana Jankovića. Magistrat je označil za simbol slovenske korupcije.